Sukupolvensa kiinnostavimpiin kuuluva ohjaaja Lauri Maijala ja alati uudistumaan kykenevä teatteri Viirus yhdistävät taitonsa Maijalan näytelmässä Där vi en gång flått (Missä nyljimme kerran). Viiruslaisia vahvistaa suomenruotsalainen teatteriryhmä Teater 90°.

Kuva Cata Portin.

Lopputuloksena on viihdyttävä, terävä ja ilmaisullisesti tarkka analyysi siitä, mihin ahneutemme meidät vielä johtaa ja kuinka suloinen on alistettujen kosto.

Kuparikaivoskorporaation käsikassara Marko Virtanen (ilmiömäinen Peter Kanerva) kulkee kohti väistämätöntä tuhoaan maailmanlopun hotellissa.

Henkisesti hajoavan Marko Virtasen tielle osuu huikean taitavien Oskar Pöystin, Pelle Heikkilän ja Viktor Idmanin esittämiä hahmoja. Vaan todellinen helvetti pääsee irti vasta silloin, kun Virtasen mutkaton assari (Celia Hakala) suuttuu.

Toisaalla hotellia lähestyvät häntänsä menettänyt kettu (sensuelli Maria Ahlroth), nyljetty karhu (koominen Robert Kock) ja siipirikko kotka (haviseva Jessica Raita).

Maijalan kapitalismikriittinen teksti välttää paasaamisen ja pinnallispoliittisen tiedostavuuden karikot. Esitys etenee taide edellä, monia teatterin keinoja ja ilmaisumuotoja yhdistellen, silti omassa tyylilajissaan pysyen.

Näyttelijäntyön intensiivisyys, kepeys ja tekemisen ilo ovat maagista katsottavaa, kun paketti maltetaan pitää kasassa. Maailmankuvan romahtamista ilmentävät riehumiset ja huutamiset tuntuvat muun jäntevyyden keskellä hieman turhilta.

Janne Vasaman lavastus, Petri Tuhkasen valoratkaisut ja Kristian Ekholmin äänisuunnittelu tukevat hienosti esityksen katarttista etenemistä. Syksyn teatteritapaus, ehdottomasti.

Nina Jääskeläinen

Viirus ja Teater 90°: Där vi en gång flått. Käsikirjoitus ja ohjaus Lauri Maijala. Suomennos Linda Wallgren. Lavastus ja puvut Janne Vasama. Musiikki Ylermi Rajamaa. Valot Petri Tuhkanen. Äänet Kristian Ekholm. Näyttämöllä Maria Ahlroth, Celia Hakala, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Peter Kanerva, Robert Kock, Oskar Pöysti ja Jessica Raita. Ensi-ilta Teatterikulmassa 13.9.2013.

Etusivun kuva Cata Portin.