Kuolio on kuopiolaisen käsikirjoittajan ja näyttelijän Miko Kivisen luoma huikea hahmo, joka eri kokoonpanojen kanssa esiintymällä ”parantaa maailmaa järkyttämällä ihmisiä”. Tämän supersankarin päämääränä on luoda uusi ja parempi ihmislaji. Ristiriitojen Kuolio on uskomaton miksaus aktiivista, luovaa, tiedostavaa, itserakasta, empaattista ja ties mitä.

Kuva Petra Tiihonen.

Parin vuoden takaisessa Kuolio-musikaalissaan tämä olento tutki ”ihmistä kielellisenä ja ruumiillisena oliona, biologisena lajina sekä fyysisenä partikkelina”. Samat teemat jatkuvat Miehen kuolema -teoksessa, jossa ihminen on joutunut viettien ja kulttuurin, luonnon ja kapitalismin välissä niin pahaan ansaan, ettei sieltä pelasta Ariadnen lankakaan. Tarvittaisiin kokonaan uusi ihminen.

Leea Klemolan ohjaaman esityksen aluksi yleisön kanssa kepeästi jutustelevalla Kuoliolla on yllään hoviherran takki ja kädessään jättimäinen vagina palettina, jonka värein hän maalailee sielunmaisemaansa. Hienostuneen asun alta rehottaa karvainen yläkroppa.

Kuolio nimeää muut lavalla olijat – Minimin tanssijat – ”hahmoikseen”, mikä vie meidät katsomaan tämän originellin maailmanparantajan päänsisäisiä villejä rainoja erilaisista huomispäivän vaihtoehdoista.

Kuolion silmäin alla tapahtuu kolmiodraama, jossa miehen on lopulta tuhouduttava ja naiset jäävät yhdessä kasvattamaan vauvaa, uutta ihmistä. Mutta onko syntyvän villiolennon eläimellisyydestä sittenkään ihmiskunnan tulevaisuuden ratkaisuksi?

Klemolan ja Kivisen groteskeista visioista syntyy laulua, tanssia, komediaa ja teatteria yhdistelevä hauska kabaree. Se pitää sisällään yhteiskuntasatiiria, esteettistä ylettömyyttä ja tunteisiin vetoavia pop-balladeja. Tarkasti nyrjähtänyttä campia koko rahan edestä!

Annukka Ruuskanen

Tanssiteatteri Minimi ja Korjaamo: Miehen kuolema. Käsikirjoitus Miko Kivinen Ohjaus Leea Klemola. Koreografia työryhmä. Valot Sam Siltavuori. Lavastus Erkki Saarainen. Puvut Mirkka Nyrhinen. Musiikki Kuolio ja Myrkky. Äänet Jussi M. Kärkkäinen. Esiintyjät Miko Kivinen, Antti Lahti, Liisa Ruuskanen, Johanna Keinänen ja Jukka Horsmanheimo. Kantaesitys Korjaamolla 6.9.2013.

Etusivun kuva Petra Tiihonen.