Jussi Sorjasen ja Ari Nummisen Petroskoi on matka sielun maisemaan. Se on kunnianosoitus selviytymiselle ja sitkeydelle. Esitys vyöryttää lavalle koko menetetyn Karjalan. Se on yhtä aikaa kalevalaisten runonlaulajien maailma ja toisaalta sähköinen sikarilaatikko. Karjalaa ei haikailla takaisin, mutta se on kuitenkin tässä ja nyt.

Kuva Kai G. Barer.

Meno on hurjaa, täynnä irrallisia detaljeja, ja välillä mikään ei tunnu liittyvän mihinkään, mutta jollain maagisella tavalla katsoja tempaistaan osaksi Petroskoita.

Esityksen näyttämökuvassa on kaikki venäläiset ja karjalaiset kliseet rukinlavoista puukauhoihin ja maatuskoista vodkapulloihin. Kaiken taustalle on rakennettu alttarit, jossa sulassa sovussa lojuvat ikonit, ristit, Leninin kuvat ja pullon korkit. Karjalanpiirakat litistyvät pellavapaitaisten mandoliinin soittajien alla, ja käki kukkuu.

Esityksen alussa näyttelijät rakentavat lattialle rihkamasta koostuvan uhripaikan. Kun se on valmis, se lanataan nurkkaan. Vaikka yrittäisimme unohtaa juuremme, ne eivät meistä pois lähde.

Numminen lennättää näyttelijöitä pitkin lattiaa. Heidän energiansa ja läsnäolonsa on sataprosenttista, ja ensemble toimi saumattomasti yhteen. Folk-henkisessä liikekielessä karjalaisen kansantanssin askelikot, siiputukset, maanitukset, kisailut ja nykytanssi solahtavat yhteen.

Räkäisestä rockista balladeihin vaihtuva musiikki ja laulu tuovat esitykselle pohjasykkeen, ja sen rytmiset vaihtelut myötäilevät esityksen tunnetiloja. Petroskoissa pirskahtelevat yhtä lailla ripaska kuin kaihoisa, miehelään menevän neidon laulukin.

Petroskoi on osa vuosina 2013–2014 toteutettavaa kansainvälistä yhteistyöhanketta, jossa ovat mukana tamperelainen Teatteri Telakka, lahtelainen Teatteri Vanha Juko ja virolainen Rakvere Teater.

Maarit Saarelainen

Teatteri Telakka: Petroskoi. Ohjaus, koreografia, dramaturgia Ari Numminen. Apulaisohjaus, tekstit, dramaturgia Jussi Sorjanen. Valot Katja Muttilainen. Puvut Tiina Helin. Musiikki Antti Raekallio. Näyttämökuva Tiina Helin ja Karja Muttilainen. Esiintyjät Mait Joorits, Minja Koski, Kaisa Sarkkinen ja Petri Mäkipää, Jussi-Pekka Parviainen. Kantaesitys Telakalla 4.9.2013.

Etusivun kuva Kai G. Barer.

HUOM! PAINETUSSA TEATTERI&TANSSI-LEHDESSÄ ON PETROSKOI ARVION KOHDALLA VÄÄRÄ KUVA. PAHOITTELEMME!