Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki muurasi maanantaina 7.10. peruskiven rakennukseen, johon tullaan sijoittamaan sekä Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri että kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosa.

“Teatterin rakentaminen kauppakeskuksen yhteyteen on ainutlaatuista Suomessa. Lähtökohtanani on ollut se, että korkeakulttuuri pitää viedä sinne missä ihmiset liikkuvat. Kynnyksen osallistua pitää olla mahdollisimman matala. Toivottavasti teatteri kauppakeskuksen yhteydessä vetää näin myös uusia ihmisiä kulttuurin pariin”, sanoi ministeri Arhinmäki Lappeenrannassa.

Valtio avustaa veikkausvoittovaroista kulttuuritilojen hankkimista, korjausta ja rakentamista. Useimmiten opetus- ja kulttuuriministeriön tukemat hankkeet ovat olemassa olevien kulttuurirakennusten peruskorjauksia. “Jo siksi Lappeenrannan kaupunginteatterin tuki on poikkeuksellinen”, Arhinmäki sanoi ja lisäsi:
“Kauppakeskus ei voi olla enää yksityistä tilaa, kun siellä on julkisia palveluja. Kauppakeskuksen ylläpitäjän pitää hyväksyä, että julkinen tila merkitsee myös entistä enemmän erilaisia ihmisiä samojen seinien sisällä. On huolehdittava siitä, että teatteri saa riittävästi näkyvyyttä eikä huku kauppakeskuksen liikkeiden, mainosten ja hälinän joukkoon”.

Opetusministeriö osallistuu Lappeenrannan kaupunginteatterin rakentamiseen suurella panoksella, yhteensä 4 miljoonalla eurolla. Arvio teatterin kokonaiskustannuksista on 21 miljoonaa euroa.
“Usein me olemme mukana juhlistamassa, kun pystytetään uusia seiniä tai vanhoja kunnostetaan. Mutta kulttuurilaitosten seinät luovat vain puitteet. Tärkeintä on se, mitä seinien sisällä tapahtuu. Kun Lappeenrantaan nousee nyt uusi hieno kaupunginteatteri, on huolehdittava siitä, että määrärahat riittävät hyödyntämään uusia tiloja entistä paremmin”, sanoi kulttuuriministeri Arhinmäki.
Ministeri koko puhe on luettavissa osoitteesta www.minedu.fi/OPM/Puheet/Kulttuuriministerin_puheet