Taiteilija-apuraha 18 tanssitaiteilijalle

Valtion sirkus- ja tanssitaidetoimikunta on jakanut vuonna 2014 alkavat tanssitaiteen taiteilija-apurahat. Toimikunta sai 131 hakemusta ja apurahan sai 18 tanssitaiteilijaa.

Koreografi Jorma Uotinen ja tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula saivat viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan. Sen voi saada erittäin ansioitunut taiteenharjoittaja ja saaja voi käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Suomalaisen nykytanssin esiintulo on voimakkaasti henkilöitynyt Jorma Uotiseen ja häntä voidaankin pitää suomalaisen tanssin elävänä ikonina. Hän on 40-vuotisen uransa aikana esiintynyt yli 40 maassa ja tehnyt yli 100 koreografiaa mm. Pariisin Oopperalle, Tanskan Kuninkaalliselle Baletille, Milanon La Scalalle ja Introdans-ryhmälle. Hän on toiminut Helsingin kaupungin teatterin tanssiryhmän johtajana, Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula on työskennellyt tanssin parissa tanssijana, koreografina, ohjaajana, tuottajana ja taiteellisena johtajana yli 30 vuotta.  Hänen taiteellista työskentelyään on leimannut rohkea ja ennakkoluuloton yhteistyö visuaalisten taiteiden, uuden sirkuksen, kirjallisuuden, esitystaiteen, pelialan ja mediataiteen edustajien kanssa.

Taiteellisen työnsä ohella Yli-Maunula on luonut ja kehittänyt pohjoisen Suomen tanssin toimintarakenteita 1980-luvun alusta lähtien. Hän on ollut mm. perustamassa Oulun Tanssistudiota, JoJo – Oulun Tanssin Keskusta ja Flow Productions -tuotantoryhmää sekä toiminut JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana.

Sirkus- ja tanssitaidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää tanssi- ja sirkustaiteen taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.

Tanssitaiteen taiteilija-apurahat

Viisivuotinen

koreografi Jorma Uotinen, Helsinki (taiteilijaprofessoriapuraha)

tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, Oulu (taiteilijaprofessoriapuraha)

koreografi Jarkko Mandelin, Helsinki

tanssitaiteilija Arja Tiili, Helsinki

koreografi Satu Tuomisto, Oulu

Kolmevuotinen

koreografi Jenni Kivelä, Helsinki

tanssitaiteilija Eeva Muilu, Helsinki

Yksivuotinen

tanssitaiteilija Maria Kananen, Espoo

tanssitaiteilija Johanna Keinänen, Kuopio

tanssitaiteilija Heidi Lehtoranta, Helsinki

koreografi-tanssija Veli Lehtovaara, Brysseli, Belgia

koreografi-tanssija Sari Palmgren, Vantaa

tanssitaiteilija Virva Talonen, Porvoo

koreografi, tanssija Anna Torkkel, Turku

tanssitaiteilija Outi Yli-Viikari, Tampere

Puolivuotinen

vapaa taiteilija Raisa Foster, Mikkeli

tanssija Mari Kortelainen, Joensuu

tanssija Sampo Kerola, Helsinki