Tanssiteatteri Eri on useissa tuotannoissaan hakenut uusia muotoja tanssiteatterin tekemiseen esimerkiksi esiintymällä kirkoissa tai tuottamalla taiteitten välisiä teoksia. Uusin teos, Tiina Lindforsin dramatisoima, ohjaama ja koreografioima Syntiooppera yhdistelee oopperaa, runoutta ja tanssia.

Yhdistelmä toimii hyvin. Birgitta Ulfsson on kertoja, joka lausuu suomeksi Essi Luttisen laulamat aariat ja liedit. Erin tanssijat puolestaan kuvittavat laulujen sanoja liikkeen ja tanssin keinoin.

Teos tarttuu synnin tematiikkaan, ei niinkään moralisoiden tai edes lävistävästi pohtien, vaan vaihtamalla kuvaelmien asennetta huumorista rankkaan draamaan, jopa patetiaan. Ja kuvaelmista esityksessä on kyse: kateuden, ahneuden, mustasukkaisuuden, himon ja tapon tarkastelemisesta äänellisin ja visuaalisin kuvin.

Se, mitä esitys tahtoo sanoa synnin tekemisestä tai olemuksesta, ei nouse esiin eikä kohtauksista rakennu selvää draamallista kaarta. Pikemmin kohtauksia katselee ja kuuntelee toisistaan erillisinä, visuaalisesti vaikuttavina kokemuksina. Esa Kyllösen dramaattinen valosuunnittelu tehostaa tiheitä tunnelmia.

Pääosaan ei Syntioopperassa nouse tanssi vaan lumoava mezzosopraano Essi Luttinen. Hänen karismansa, lavasäteilynsä, monivivahteisesti syvä äänenkäyttönsä ja rikas tulkintansa tekevät upean vaikutuksen.

Syntioopperaan rakentuu mielenkiintoisia rinnastuksia. Esimerkiksi aaria Donizettin Lucrezia Borgia -oopperasta kuvittaa ahneutta. Sen aikana Lassi Sairela tanssii hekumallisesti herkuttelevana hahmona, joka lopulta pullistelee ilmalla täytetyssä puvussaan kuin Michelin-mies. Goethen Erlkönig-runo puolestaan kääntyy kohtaukseksi lapsen (Helena Romppanen) raiskauksesta. Lopun ihana Lascia ch’io pianga Händelin Rinaldo-oopperasta taas tyyntyy kauniiksi kuvaksi toivosta.

Kaisa Kurikka

Kuva: Matti Kivekäs

Tanssiteatteri Eri: Syntiooppera. Dramaturgia, koreografia ja ohjaus Tiina Lindfors. Musiikki Franz Schubert, Gaetano Donizetti, W.A. Mozart, Armas Järnefelt, Igor Stravinsky, Georg Friedrich Händel. Musiikin sovitus Lauri Mäntysaari. Puvut Tuula Bergqvist. Valosuunnittelu Esa Kyllönen. Kertoja Birgitta Ulfsson. Laulaja Essi Luttinen. Piano Mikael Kemppainen. Viulut Hanne Lund ja Katariina Sallinen. Tanssi Toni Laakkonen, Tiina Lindfors, Hanna-Kaisa Rajala, Helena Romppanen, Lassi Sairela ja Eeva Soini.  Ensi-ilta 12.9. Teatteri Erissä, Turussa.