Ei voi kuin onnitella Kiasman URB-festivaalia siitä, että Sloap-esitys valmistui Jätkäsaareen eikä Mannerheimin patsaalle kuten alunperin aiottiin. ”Sloap” on arkkitehtuuritermi (Space Left Over After Planning). Se viittaa ylijäämätilaan. Tällaiset paikat ovat kohta mennyttä, ja Jätkäsaaressakin on käynnissä kiivas rakentaminen. Lee Wilson ja Mirabelle Wouters Branch Nebula -ryhmästä olivat tehneet paikallisten katulajien taitajien kanssa karussa makasiinissa kauniin ja mielenkiintoisen esityksen.

Kuva Videokaappaus.

Aluksi yleisölle jaettiin ohjeet. Seisoimme keskellä liikettä, kun kolme skeittaria ja BMX-pyöräilijä sujahtelivat ohitsemme. Myös parkouristi ja tanssija liikkuivat lähellä, mutta jälkimmäinen jäi vaisummaksi ehkä nykivän, paikallaan pysyvän liikkeen vuoksi. Se erosi pehmeästi liikkuvasta parkouristista.

Sloap onnistui osoittamaan, miten eri tavoin toisensa ja tilan voi kohdata. Esitys kosketti tilaa konkreettisesti: Skeittaajat tiputtivat rappaukset seinästä, ja metalliputkea pyöritettäessä lattiasta nousi kipinöitä. Esiintyjät liikkuivat vauhdilla sisään ja ulos päädyissä olleista ovista. Esitys alkoi ylimmästä kerroksesta, ja noin puolivälissä siirryimme verkkoseinän viereen, josta näki alakerroksen tapahtumia.

Yksinkertaiset asiat osoittautuivat vaikuttavimmiksi, kuten kolmen skeittarin liike samassa rytmissä vauhdin noustessa. Välillä esiintyjät lainasivat toistensa välineitä ja näimme taitavia temppuja, mutta ne eivät olleet pääasia. Kohtaamiset ja väistöt loivat haastetta ja pelimäistä tunnelmaa.

Pidin esiintyjien ilmaisusta, joka oli suoraa, keskittynyttä ja samalla luontevaa. ”Ei esittävää” otetta korostivat tavalliset vaatteet. Esitystä rytmittivät hienosti valokuvamaiset täyspysähdykset.

Sloapin äänimaailma oli kohiseva, metallinen ja välillä bassoinen – kuin urbaani kaupunki.

Aino Kukkonen

URB: Sloap
Suunnittelu & ohjaus Lee Wilson & Mirabelle Wouters.
Esiintyjät Nikolai Alin, Roland Chlouk, Panu Petteri, Marika Peura, Aleksi Ritsila ja Jukka Tarvainen
Äänet Joonas Pehrsson & Pauli Riikonen
Ensi-ilta Makasiini L3:ssa 8.8.2013

Etusivun kuva Videokaappaus.