Seinäjoen Harrastajateatterikesä 40 vuotta!

Seinäjoen Harrastajateatterikesän 2013 ohjelmiston valitsi Turun Kaupunginteatterin johtaja Raija-Liisa Seilo. Katselmus järjestetään 23.-25.8.2013 Seinäjoen Kaupunginteatterissa. Valitut näytelmät julkistettiin torstaina 25. huhtikuuta.

Tapahtuma on avoin kaikille teatterinystäville. Seinäjoen Harrastajateatterikesä on lunastanut paikkansa yhtenä teatterintekijöiden ja -kokijoiden kohtaamispaikkana. Katselmukseen valitaan vuosittain 8-10 ryhmää ympäri Suomen. Katselmukseen valitut ryhmät saavat palautteen esityksestään ammattitaitoiselta raadilta. Raati jakaa myös tapahtuman päätöstilaisuudessa kannustusrahaa haluamalleen ryhmälle tai ryhmille.

Esivalitsijana toimineen Seilon mukaan esitykset voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään; niihin, jotka luottivat vahvasti tekstiin ja toteutukset olivat enemmän tai vähemmän draamauskollisia. Lopputulosten taso ja energisyys siten vaihtelivat kovasti. Toinen ryhmä olivat produktiot, joissa uuden sisällön sekä ennen kaikkea muodon kautta hyödynnettiin joko olemassa olevaa tekstimateriaalia, tai tuotettiin täysin uutta.

Yksiselitteistä kiinnostavan tai elämyksellisesti vaikuttavan produktion mallia on mahdotonta sanoa. Keskeistä on kuitenkin viesti, se, että siitä on aistittavissa tekijöiden omakohtaisuus ja sitoutuneisuus teokseen - ja toki - esittäjien kyvyllä toteuttaa sanottavansa on painoarvoa, Seilo toteaa.

Raadissa vuonna 2013 antaa esityksistä palautetta Jaana Saarinen, Leena Rintala ja Ahti Ahonen. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen Kaupunginteatterin, Nuoren Kulttuurin, Suomen Nuorisoseurojen, Finlands Svenska Ungdomsförbundin ja muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Valitut esitykset:

Teatteri Nimettömät, Helsinki: Nenäliinatehdas, Turun Ylioppilasteatteri: Laitos - The institution musical, Vaasan Ylioppilasteatteri: Vuoriston kaunotar, Jyväskylän Huoneteatteri: Hucklebery Finn, Teatteri Apollon, Helsinki: Nollaneljäviisi, Tikkurilan Teatteri, Vantaa: Aina joku eksyy, Jo-Jo Teatteri, Turku: Kaikkihan me onnumme, Iisalmen Teatteri: Lentojätkä, Teatteri Kultsa, Helsinki: Napa jää.

Tapahtumassa järjestetään myös teatterikursseja lapsille ja nuorille, järjestäjinä toimivat Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri -säätiö.

Varttuneemmalle väelle on tarjolla harrastajateatterin tilaa käsittelevä keskustelutilaisuus Ari Kekäläisen johdolla, sekä teatteriaiheinen seminaari opinnälkäisille.