Susanna Leinosen ja Jouka Valkaman nykytanssiteos Romeo & Julia on pätevä päivitys William Shakespearen maailmankuulusta rakkaustarinasta ja Sergei Prokofjevin sävellyksestä. Fragmentaarisista viitteistä tragediaan edetään kuitenkin omille kekseliäille urille heti alkumetreillä.

Kuva Marjo Pyykönen.

Kuoleman aavistus on alati vahvasti läsnä valkokankaalle heijastetuissa suurissa kasvokuvissa. Kiinni kursitut, silti irvistelevät suut ja valkoisiksi kalkitut kasvot muistuttavat Meksikossa tärkeän Kuolleiden päivän naamioita. Silmämaskien takaa tuijottavat tummat silmät seuraavat vääjäämättömästi yksin tanssivaa Juliaa.

Valkaman tulkitseman Romeon ja Natasha Lommin tanssiman Julian duetot ovat tyylikkäitä. Ne eivät kuitenkaan kasva sellaisiin intohimoisen raastaviin mittoihin kuin kehyskertomuksessa. Avoimen loppuhetken voi nähdä pikemminkin ristiriitaisen rakkauden kuolemana kuin elämän loppuna.

Kansainvälisesti maineikkaan Leinosen tavaramerkki, upeasti rakennettu liikekieli, on voimissaan. Tuttu koko teoksen läpäisevä hengästyttävä intensiivisyys näkyy tällä kertaa hienoina hetkinä pitkin matkaa. Valkaman osioissa pilkahtaa myös baletin kuvittavampi ilmaisu. Leinosen käsialaa on Capulet-suvun tanssi, Valkaman puolestaan hänen ja Sam Vaherlehdon ilmaisema montaguelaisten tanssi.

Leinosen ja Valkaman ensimmäisessä yhteiskoreografiassa punnittua vuoropuhelua käyvät niin liikekielet, Kasperi Laineen rouhea äänimaailma kuin väkevä visuaalisuus – Hanna Käyhkön valot, Erika Turusen puvut ja Valkaman puhutteleva videoluomus. Vesipisaroiden roiskahdellessa koko valkokankaan mitalta erilaiset yksilöt kohtaavat ja päätyvät paiskomaan toisiaan veteen, pinnan allekin.

Hannele Jyrkkä

Susanna Leinonen company: Romeo & Julia. Koreografia Susanna Leinonen ja Jouka Valkama. Tanssijat Elina Häyrynen, Aksinja Lommi, Natasha Lommi/Daniela Bendini, Maija Kiviluoto, Sam Vaherlehto ja Jouka Valkama. Musiikki Sergei Prokofjev. Äänet Kasperi Laine. Videot Jouka Valkama. Puvut Erika Turunen. Visuaalisuus Susanna Leinonen, Jouka Valkama ja Tytti Wiinikka. Valot Hanna Käyhkö. Ensi-ilta 01.12.2012 Stoassa.