Kari Heiskasen Helsingin kaupunginteatteriin ohjaama Hamlet on tyly väkivaltatarina, jonka kulissina ei ole häivääkään Elsinoren linnasta. Tapahtumat sijoittuvat kolhon kerrostalon äärelle, olkoon se vaikka virasto tai hotelli, joissa valtapelejä nykyisin käydään.

Kuva Stefan Bremer.

Tutunoloinen arkisuus ja täysverinen kyynisyys sekä harvakseltaan välähtelevä toivo tekevät Eero Ahon Hamletista mielenkiintoisen hahmon. Mitä tämän päässä pohjimmiltaan liikkuu? Onko Hamlet eteemme vääjäämättömänä avautuvassa tappokoneistossa mukana? Kuka on hulluin, kuka julmin? Entä pahin huijari? Rakastaako hän oikeasti Ofeliaa, vai pelaako vain?

Katsoja haluaa kuulla esityksen jokaisen sanan, sillä näyttelijöillä on William Shakespearen tekstiin tiukka ote. Aho hallitsee Veijo Meren revittelevää suomennosta suvereenisti, niin myös muu ensemble kärjessään Esko Salminen, Asko Sarkola ja tragikoomisiin sooloihin heittäytyvä Jouko Klemettilä.

Esitystä leimaa musiikillisuus sekä voimakkaan ohjauksellisen rytminsä että Tommi Lindellin livebändin ja Eradj Nazimovin rikkaan äänimaailman sykkeen kautta.

Heiskanen näyttää Hamletin väkivaltakoneistoon joutuneena ihmisenä, joka toivottomuutensa ja paatuneisuutensakin läpi yrittää etsiä totuutta. Esitys viittailee yhteiskunnan valtarakenteiden autoritaarisuuteen ja demokratian katvealueisiin.

Mutta eletäänkö Heiskasen tulkinnassa ajassa ennen rautaesiripun murtumista? Vai jatkuuko tämä kaikki esimerkiksi finanssikeinottelijoiden hoveissa myös kapitalistisessa nykyjärjestelmässämme? Se tulkinta jää katsojalle.

Annukka Ruuskanen

Helsingin kaupunginteatteri: Hamlet. Kirjoittanut William Shakespeare. Suomennos Veijo Meri. Ohjaus ja sovitus Kari Heiskanen. Lavastus Antti Mattila. Puvut Sari Salmela. Musiikki Tommi Lindell. Valot Mika Ijäs. Äänet Eradj Nazimov. Rooleissa Eero Aho, Tiia Louste, Esko Salminen, Asko Sarkola, Anna-Maija Tuokko, Jouko Klemettilä, Kari Mattila, Sami Uotila, Valtteri Tuominen, Tommi Rantamäki, Kirsi Karlenius, Antti Laukkarinen, Tom Wentzel, Eija Vilpas, Unto Nuora ja Petrus Kähkönen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 21.11.2012.