Sanat kasvavat hänestä kuin oksat hongasta. Osa niistä lepattaa hentoina tuulenvirissä, toiset työntyvät jämäköinä kuin jättiläisen hauis. Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto toi monipuoliselle ja yhteisöllisiä teemoja viljelleelle festivaalille kaksi omaa esitystään.

Ensi-illassa nähtiin tapahtuman nimikkorunoilijan Mirkka Rekolan teksteihin tehty Maailmassa kasvaa toiveita. Lisäksi ohjelmistossa oli viime kesänä kantaesitetty Runoilija, joka koostuu Ilpo Tiihosen lyriikasta.

Runoviikon kynnyksellä näyttelijä nähtiin kaupungilla kävelemässä verkkaisesti pitkää keppiä kädessään pyörittäen. Harjoitusmetodi näyttää olleen mitä oivallisin. Miehestä tuli runoa versova puu.

Rekolan ja Tiihosen lähes ainoana yhdistävänä tekijänä ovat vahvat luontokuvat, muuten kirjailijat ovat ajattelultaan äärimmäisen erilaiset. Esittäjä saa silti kummankin tekstit virtaamaan kokemuksellisena puheena, intohimoisen elämänhuumorin lävitse. Tiihosen romanttinen, leikkisä, rytminen ja lihallinen lyyrisyys pulppuaa vaivattomasti Reimaluodosta katsojaan.

Yhtä lailla niin käy Rekolan huikaiseviin havaintoihin ja rinnastuksiin perustuvien, olemassaoloa luotaavien, metafyysisten runojen kanssa. Niitä on kuvattu myös ”symbolisiksi pirunnyrkeiksi”.

Reimaluoto nimittää esityksiään monologeiksi. Määre on täsmällinen; esitykset ovat katkeamatonta yksinpuhetta, vähän lauluntapailua, roolihenkilön monipolvisen elämänmatkan sanallistettua kuvakerrontaa.

Reimaluoto on vastannut kokonaisuuksista ohjauksia myöten itse. Vajaan tunnin mittaisina niissä ei ole mitään ylimääräistä: mies spottivalossa farkkuasussa, omien varjojensa kanssa, sanat, keho, ääni, liike.

Annukka Ruuskanen

Kajaanin Runoviikko
Taisto Reimaluodon monologiesitykset Maailmassa kasvaa toiveita Mirkka Rekolan runoista sekä Runoilija Ilpo Tiihosen runoista
Kajaanin Kaukametsän Kouta-sali 4. ja 8.7.2012

Etusivun kuva Pekka Homanen.