13 uponnutta vuotta on huikea teos. Paula Salmisen näytelmä on juureva ja poeettinen, tuttu ja mystinen. Pitkä kehittelytyö näkyy: repliikit ovat hiottuja, kohtaukset tarkkoja ja eri aikatasoissa risteilevä muoto kirkas.

Esitys saa eläytymään kaikkiin päähenkilöihinsä, kolmen sukupolven naisiin, joiden elämä virtaa väkevästi pohjoiskarjalaisen joen törmällä. Mummo, äiti ja tyttö asuvat yhdessä. Tyttö on suurin haavein lähdössä maailmalle, kun äiti katoaa. Hän jää hoitamaan dementoituvaa mummoaan ja töihin leipätehtaalle. Mitä jää aikuistuvan nuoren naisen osaksi, kun olisi aika irtautua kaikkivoivasta ja ihaillusta äidistä, mutta jäljelle jää vain kauhea ikävä ja huoli vanhasta ihmisestä?

Näytelmä kuvaa kipeästi valtavia teemoja: rakkautta, surua, vastuuta, vapautta, jatkuvuutta, luopumista, riippuvuutta, kilpailua ja huumoria naisten välillä. Miehet ovat enemmän kehyksenä kuin keskiössä. Teoksessa on vahvaa sukulaisuutta Annu Valosen ja Minna Nurmelinin Harvala-teokseen.
Marja Salo näyttelee nuoren Eevan eri ikäkausia riipaisevan antaumuksellisesti ja rytmisesti. Myös mummoa esittävän Kristiina Halkolan ja äidin roolin tekevän Kristiina Haltun näyttelijäntyö on harvinaisen ruumiillista ja rohkeaa. He kaikki heittäytyvät katsottaviksi upean aukinaisina.

Salla Taskisen ohjaus on nyansseiltaan läpiajateltua ja tarkkaa. Koko näyttämö elää jännitteisen toiminnallisena alusta loppuun. Katri Renton vesiaiheita varioiva, kaunis lavastus ja Sanna Salmenkallion haikeanvahvat äänikulissit täydentävät oivaltavasti esityksen maailmaa.

Kansallisteatterin Omapohjassa nähdään yksi tämän kauden hienoimmista taideteoksista, jolle soisi pitkän elämän.
Annukka Ruuskanen
Suomen Kansallisteatteri: 13 uponnutta vuotta. Kirjoittanut Paula Salminen. Ohjaus Salla Taskinen. Dramaturgit Emilia Pöyhönen, Minna Leino. Lavastus Katri Rentto. Pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila. Sävellys Sanna Salmenkallio. Valosuunnittelu Aslak Sandström. Äänisuunnittelu Jani Peltola. Rooleissa Marja Salo, Kristiina Halttu, Kristiina Halkola, Heikki Pitkänen, Jani Karvinen ja Timo Tuominen. Kantaesitys Omapohjassa 21.3.2012.