”Tavoitteeton yhdessä oleminen on haastavaa, koska paineisen yhteiskunnan kasvatteina meidän on hyvin vaikea vapautua päämäärähakuisesta ajattelusta”, sanoo tanssitaiteilija Jenni Urpilainen. Hän osallistui Kiasmassa järjestettyyn esitystaiteilijoiden syyslomaan. Teatteri.Nyt-tapahtuman korvannut viikko nosti esiin kiintoisia kysymyksiä uuden työn käsitteestä, suorittamisesta ja tuottamisesta.

Aikaisempina vuosina Teatteri.nyt! on avautunut yleisölle kotimaisina ja kansainvälisinä vierailuesityksinä tai demonstraatioina eli festivaalimaisena konseptina. Tänä vuonna Kiasmassa 15 taiteilijaa työskenteli enimmäkseen keskenään viikon ajan. Tai pikemminkin kyse oli ryhmässä oleilusta, sillä teemana oli taiteilijoiden syysloma. Palkkaa osallistujille ei maksettu, mutta mukaan houkuteltiin tarjoamalla kaikille ilmainen lounas koko työskentelyn ajan.

”Olemme alusta asti vältelleet festivaali-termiä ja puhuneet pikemminkin tapahtumasta”, Kiasma-teatterin tuottaja Jonna Strandberg kertoo.

TeatteriNyt!-tapahtuman järjestäjät ovat kuuden vuoden ajan kutsuneet esitystaiteilijoita visioimaan kohtaamisen sisältöjä, ja viime aikoina se on kehittynyt yhä enemmän tutkimukselliseen ja kokeelliseen suuntaan. Esitystaiteen kentän kehittäminen ja foorumin tarjoaminen sisäiselle keskustelulle on aina ollut Kiasma-teatterin kiinnostuksen kohteena. Strandbergin mukaan esitystaiteen kenttä kattaa niin nykyteatterin ja nykytanssin, performanssin kuin äänitaiteilijatkin.

Esitystaiteilijoiden syysloma Kiasmassa asetti mukana olijat pohtimaan sitä, miten toimia yhdessä ilman valmiita ennakkosuunnitelmia.
Kuva Petri Summanen

Tapahtuma avautui yleisölle yhden viikonlopun ajaksi siten, että museovieraat saattoivat törmätä kauhufilmiä tekeviin tai ”taiteilijajuhliaan” viettäviin esitystaiteilijoihin lähinnä sattumalta ja yllätyksellisesti Kiasman tiloissa.

Marja Silde vieraili paikalla ja haastatteli tekijöitä, lue artikkeli Teatteri-lehdestä 8/2011.