Nykysirkuksen kiertuetoiminta Suomessa on aiemmin ollut hankalaa, koska teattereilla ei ole ollut taloudellisia resursseja sirkusvierailuiden kulujen kattamiseen. Circo Aereo on nyt Suomen Kulttuurirahaston avustuksen turvin ryhtynyt esiintymään eri kaupunginteattereissa ja pientenkin paikkakuntien kulttuurikeskuksissa.

Käytännössä yhteistyö sujuu siten, että kaupunginteatterit tarjoavat Circo Aereolle tilan, tiedotuksen ja markkinoinnin sekä kattavat osan esityksen kuluista.

Circo Aereo teki helmikuussa 2011 toistamiseen miltei kuukauden mittaisen Yhdysvaltain kiertueen. Turneella nähtiin suomalais-ranskalainen yhteistuotanto Espresso (2006), joka vieraili kuudessa eri teatterissa Utahin ja Suurten Järvien alueella. Espresso on Circo Aereon ja ranskalaisryhmä Les Objets Volantsin yhteistuotanto, jossa sirkuksen eri tyylilajit sulautuvat toisiinsa.

Espresso tekee maakuntakierroksen. Esityksessä mukana Maksim Komaro, Denis Paumier, Sanna Silvennoinen ja Antoni Klemm. Kuva Heli Sorjonen.

Kuluvan vuoden aikana Espresso lähtee kiertämään suomalaisia teattereita kotipesästään käsin. Tänä vuonna 15-vuotista toimintaansa juhliva Circo Aereo on Suvilahden sirkuskeskuksen ensimmäisiä vuokralaisia.

Kansainvälistä arvostusta runsaasti saanut Circo Aereo on viime vuosina muutenkin lisännyt esitystoimintaansa kotimaassa. Tämän on mahdollistanut Suomen Kulttuurirahaston ryhmälle myöntämä 75 000 euron projektiapuraha vuosille 2010–2011. Circo Aereo haki avustusta nimenomaan kotimaan kiertuetoimintaan, kertoo tuottaja Maija Eränen.

Circo Aereo vieraili menestyksekkäästi jo ennen projektia muun muassa Joensuussa. Syksyllä on tiedossa toinen matka kaupunkiin, jossa innokas yleisö odottaa. Maija Eränen pitää uuden sirkuksen maakuntavierailuja tärkeinä.

”Jo avustushakemuksessa painotimme yleisötyötä ja työpajoja yhtenä osana vierailujamme. Esitysten jälkeen olemme järjestäneet keskustelutilaisuuksia, ja katsojat ovat mielellään jääneet puhumaan ja pohtimaan näkemäänsä.”

Uusi sirkus on visuaalisuudessaan helposti lähestyttävää ja monenlaista yleisöä viihdyttävää, ei mitään urbaania elitismiä. Circo Aereo tuo vierailukohteeseen oman, erillisen esityksensä.

”Meille laitosteatterit ovat mahdollisuus. Teemme mielellämme työtä laitosten suojissa, eikä perinteinen laitosteatteriarkkitehtuuri tunnu kahlitsevalta.”

Korkeatasoista teknistä osaamista vaatii myös uuden sirkuksen esityksiin olennaisena osana kuuluva ääni- ja valotekniikka. Circo Aereon taustaryhmään kuuluu kuukausipalkkainen tekninen johtaja.

Joensuun Kaupunginteatterin lisäksi Circo Aereo vierailee tänä vuonna ainakin Jyväskylän ja Helsingin kaupunginteattereissa. Maija Eränen toivoo, että kaksivuotinen projekti on alkua yhä tiiviimmälle yhteistyölle teattereiden ja uuden sirkuksen ryhmien välillä.

Lue Nina Jääskeläisen artikkeli Teatteri-lehdestä 3/2011.