”Ennenkin oltiin kyllä rasisteja ja homofoobikoita, mutta salassa. Nykyään avoin uuskonservatismi ja persupopulismi ovat jo pelottavan suosittuja. Tähän epädemokraattisten voimien nousuun ja suvaitsemattomuuden hyväksymiseen pitäisi teatterinkin tarttua.” Teatterinjohtaja, ohjaaja Jari Juutiselle teatteri on sitä poliittisempaa mitä suuremmalla näyttämöllä sitä esitetään.

”Teatteri on perusluonteeltaan yhteiskunnallista, se kerää ihmiset yhteisten asioiden äärelle.” Juutisen näkemys teatterista on ”perusbrechtiläinen”. ”Minusta ei-poliittista teatteriesitystä ei ole olemassakaan. Varsinkin suurelle näyttämölle tehty esitys on väistämättä myös poliittinen kannanotto. Se joko pönkittää vallitsevia voimasuhteita passivoimalla katsojaa, tai sitten se vaatii muutosta, tavalla tai toisella.”

Juutinen on sanonut, että haluaa omien töidensä olevan ensisijaisesti keskustelunavauksia. Hänen näytelmätekstiensä vakiohahmo on metafiktiivinen kommentaattori, joka esittää tarinan kulusta mielipiteensä osoittaen sanansa suoraan katsojille.

”Katsojalle pitää tehdä tiettäväksi, miten häneen yritetään vaikuttaa. Sillä tavalla saadaan äly liikkeelle.”

Juutinen toteaa, että teatterilla ei tehdä vallankumousta, mutta sillä saatetaan saada aikaan vallankumouksellisen tuoreita ajatuksia.

Lue koko artikkeli Teatteri-lehdestä 8/2010.