Roi Vaara vie hätkähdyttäviä teoksiaan joka puolelle maailmaa. Taidemaalarina aloittanut artisti päätyi performanssintekijäksi, koska hänen mielestään demokraattisinta on osoittaa, että kaikki ihmiset ovat luovia ja voivat tehdä olemassaolostaan taidetta.

”Tällöin välineenä on elämä itsessään.”

Taiteilijan dilemma -video on yksi Roi Vaaran tunnetuimpia teoksia. Siinä mustapukuinen mies kuljeskelee jäällä loputtomiin Elämän ja Taiteen välillä.

Performanssitaiteilijalle itselleen elämä ja taide eivät ole eri suunnissa.

”Minusta ne ovat saman asian kaksi eri puolta, ja haluan tuoda ne yhteen.”

Roi Vaara on Suomen kansainvälisesti tunnetuin performanssitaiteilija. Performanssin tekijät ovat yksi suuri individualistien heimo, joka kiertelee ympäri maailmaa näyttämässä pakaroitaan ja puhaltelemassa ilmapalloja toisilleen ja hämmentyneelle yleisölle.

Vaara sai koko heimonsa kokoontumaan 2000-luvun vaihteessa Helsingin Kaapelitehtaalle. Vaaralle myönnetty taiteen valtionpalkinto meni tapahtuman rahoitukseen. Mies vain ilmoitti taiteilijoille sähköpostitse, että paikan päälle voi tulla esiintymään. Siitä tuli maailman kaikkien aikojen suurin performanssi-tapahtuma EXIT. Kolmesataa taiteilijaa esiintyi lähes kellon ympäri parin viikon ajan. Tapahtumaa ei juuri kommentoitu julkisuudessa, vaikka artisteja oli paikalla Kiinaa ja Thaimaata myöten, kaikkiaan 34 eri maasta.

Taivaallisen Rauhan Aukiolla Pekingissä vuonna 2000 Vaara herätti performanssillaan miliisin huomion. Kuva Arai Shin-ichi.

Tämä kuvaa performanssin asemaa Suomessa. Se on reunakulttuuria, vaarallista leikkiä, joka ei oikein mahdu mukaan kaavoihin.

Ensimmäisiä Roi Vaaran tekemiä performansseja oli protestiesitys Lohjalla purkutuomion saaneen, vanhan runollisen talon edessä. Mies tunki metrilenkkiä kitaansa, kunnes oksennus valui pitkin makkaran kylkiä.

Koko 1980-luvun Vaara vaelteli ympäriinsä ilman mitään varsinaista kiinnekohtaa ja teki esityksiä ja installaatioita. Suomessa Vaara-ilmiö olisi ehkä jäänyt syntymättä, mutta onneksi hän vuonna 1987 törmäsi Saksassa kansainväliseen Black Market -ryhmään Kasselin dokumentassa. Roi Vaaran ihmeellinen performanssimatka maailman ympäri alkoi.

Taiteilija Erkki Pirtola keskustelee elämästä ja taiteesta Roi Vaaran kanssa Teatteri-lehdessä 4/2010.