Näyttelijä Helge Herala kuoli helmikuun 27. päivä Helsingissä 87-vuoden ikäisenä. Hän oli kotoisin Hämeenlinnasta.

Heralan näyttelijän ura alkoi vuonna 1946 Turun Työväen Teatterissa ja näyttelijävuosia kertyi Turun Kaupunginteatterissa, Helsingin Työväen Teatterissa, Intimiteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa.Helge Herala nähtiin myös useissa television viihdeohjelmissa. Niin ikään hän näytteli lukuisia rooleja valkokankaalla muun muassa Roland Hällströmin ohjaamissa Hallin Janne, Tukkijoella ja Noita palaa elämään.Helge Herala toimi Kouvolan teatterin johtajana vuosina 1973–1974. (BK)

Ohjaaja, teatterinjohtaja Markku Kontro kuoli 9. maaliskuuta 65-vuotiaana vaikeaan sairauteen kotikaupungissaan Tampereella.

Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän opiskeli germanistiikkaa ja slaavilaisia kieliä Helsingin yliopistossa, opiskeli Suomen Teatterikoulun ohjaajalinjalla ja valmistui yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi ja Teatterikoulusta ohjaajaksi vuonna 1970.

Suunnitelmat jatkaa yliopisto-opintoja jäivät, kun hänet kiinnitettiin ohjaaaja-assistetiksi Kansallisteatteriin vuonna 1973. Kahden vuoden kuluttua hän siirtyi ohjaajaksi Kuopion silloiseen Yhteisteatteriin ja vuonna 1975 edelleen kahdeksi vuodeksi Kotkan Kaupunginteatteriin. Tämän jälkeen hänet valittiin Mikkelin Teatterin johtajaksi vuonna 1977.

Kymmenen Mikkelin vuoden jälkeen Kontro ehti toimia vuoden Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtajana, kunnes hän keskittyi kehittelemään perustamassaan yrityksessä erilaisia ATK-sovelluksia teattereiden hallinnon tarpeisiin yhdistäen näin tietotekniikan osaamiseen taiteellisen asiantuntemuksensa.

Aktiivisina teatterivuosinaan Markku Kontro teki valtakunnistakin huomiota herättäneiden ohjausten ohella myös suomennostöitä, toimi teatterialan järjestöjen luottamustehtävissä ja vaikutti panoksellaan varsinkin Suomen ja Puolan kulttuurisuhteiden kehittämiseen.

Heikki Mäkelä

***

Näyttelijä Rauha Puntti kuoli saiauskohtaukseen 21. maaliskuuta Helsingissä. Helsinkiläissyntyinen Puntti oli kuollessaan 83-vuotias.

Rauha Puntti toimi pitkään Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa (myöhemmin Helsingin Kaupunginteatteri), jossa hän alussa näyttelijäntyön lisäksi hoiti juoksutytön, puvustonhoitajan ja lipunmyyjän tehtäviä. Kuopion Kaupunginteatterissa hän näytteli vuosina 1963–65, Intimiteatterissa hän näytteli ja hoiti tarpeistohhoitajann tehtäviä 1965–70.

Ennen eläkkeelle jäämistään hän ehti vielä toimia lipunmyyjänä Teatteri Jurkassa ja Teatteri Pienessä Suomessa. Monipuolisesti teatterimaailmassa työskennellyt näyttelijä ehti myös näytellä kaikkiaan 45 elokuvassa uransa aikana. Hänet nähtiin valkokankaalla elokuvissa Villi Pohjola, Jäähyväiset presidentille ja Armon aika. Televisiossa Rauha Puntti näytteli muun muassa sarjoissa Kylmäverisesti sinun ja Harvoin tarjolla.