Teatterin tiedotuskeskus Tinfo julkaisi 18.3. verkkosivuillaan systeemistä laskentaa vuoden 2018 Teatteritilastojen ja vuoden 2019 palkkatilastojen pohjalta ja päätyi karmaiseviin lukuihin esittävä taiteen taloudellisista menetyksistä koronan kourissa.

Esitysten peruuttaminen kahdeksi kuukaudeksi merkitsee 13,6 miljoonan lovea teattereiden pääsylipputuloihin. Jokainen peruutettu viikko tarkoittaa 1,7 miljoonan euron tappiota.

Pääsylipputulot muodostavat tärkeän osan kaikista työvoimavaltaisen alan tuloista, vaikka välillä tuntuu, että taiteellisesta toiminnasta puhutaan pelkästään apurahataiteena.

Vuonna 2018 pääsylipputulojen osuus vos-teattereissa ja Suomen Kansallisteatterissa (yhteensä 58 teatteria) sekä rahoituslain ulkopuolisissa teattereissa (43) oli 57,5 miljoonaa euroa.

Pääsylipputulot muodostivat vuonna 2018 keskimäärin 24 % vos-teattereiden ja Suomen Kansallisteatterin tuloista. Teatterikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Linnateatteri 56 %, Suomen Komediateatteri 56 %, Tanssiteatteri Hurjaruuth 43 %, Tampereen Teatteri 42 %, Ryhmäteatteri 51 %, Tampereen Työväen Teatteri 36 %, Svenska Teatern 27 %, Helsingin Kaupunginteatteri 26 %, Suomen Kansallisteatteri 26 %, Lahden kaupunginteatteri 19 %, Kotkan kaupunginteatteri 14 %, Rovaniemen kaupunginteatteri 12 %.

Rahoituslain ulkopuolisten (ei vos) toimijoiden tuloista omien tulojen osuus on 43 %.

Taidetyön tekijöitä on teattereissa noin 4500 (Näyttelijäliitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto). Edellisten lisäksi on muissa liitoissa tai liittoihin kuulumattomia taidetyön tekijöitä. Vos-teatterit työllistivät 1947 henkilöä vuonna 2019.Vierailijatehtäviä niissä oli yhteensä 2510.

Rahoituslain ulkopuolisella kentällä työskenteli vakinaista osa-aikaista henkilöstöä 288 ja vierailijatehtävissä 1061 ihmistä.

Vos-puheteatterit ja Suomen Kansallisteatteri esittivät yhteensä 11 800 kertaa ja rahoituslain ulkopuoliset teatterit 5 300. Esitysten peruminen viikoksi tarkoittaa siis yhteensä noin 500 esityskerran poisjäämistä ja teatterien ollessa kiinni kaksi kuukautta menetetään 4000 esityskertaa.

Laskennallisesti näytäntökauden aikana on 34 esitysviikkoa. Yhden esitysviikon laskennallinen tulo on 1,7 miljoonaa euroa: vos-teattereissa ja Kansallisteatterissa on 1,5 miljoonaa euroa, rahoituslain ulkopuolisissa teattereissa 128 000 euroa.

Alan ammattiliitot Suomen Näyttelijäliitto ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) tekevät parhaillaan tarkennettuja laskelmiaan, mutta karkea arvio näyttelijöiden tulonmenetyksistä on 5-6 miljoonaa euroa ja 16-20 miljoonaa euroa teatteri-, tanssi-, sirkus-, elokuva- ja tv-tuotannon aloilla työskentelevien osalta (Teme).

Myös näytelmäkirjailijoiden, dramaturgien ja kääntäjien ansiotuloihin esitystoiminnan lakkauttaminen vaikuttaa, koska heidän tulonsa ovat merkittävältä osin sidottuja tiettyihin prosenttiosuuksiin lipputuloista.

YT-neuvottelut on tähän mennessä (18.3.2020) käynnistetty Tampereen Teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Porin Teatterissa, Mikkelin Teatterissa ja Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä etsitään nyt keinoja tukea myös kulttuurisektoria.