Kepeä elämäni on Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun voittaneen näyttelijä Miiko Toiviaisen omakohtainen monologi transihmisyydestä. Helsingissä Teatteri Takomolla ja Q-teatterissa pistäytynyt teos on tilattu Toiviaiselta alun perin Kajaanin runoviikoille.

Lyhyessä monologissa Toiviainen käy läpi kokemuksiaan transihmisyydestä ja sukupuolenkorjaamisesta. Taustalla on näkemys, jonka mukaan transihmisyydestä puhutaan mediassa enimmäkseen traagisten ja synkkien kohtaloiden kautta. Kepeä elämäni tarjoaa aiheeseen valoisampaa näkökulmaa.

Esityksen on ohjannut Riikka Oksanen ja sen dramaturgina on toiminut Aino Pennanen. Sama kaksikko vastasi vuosi sitten keväällä Takomon Vuoden perhe -esityksestä sekä viime talvena teatteri Vanhassa Jukossa menneestä Seksimusikaalista, joissa kummassakin Toiviainen näytteli.

Kepeä elämäni -monologiin on saatu limitettyä hyvässä suhteessa niin runolausuntaa, laulua, henkilökohtaista puhetta kuin sketsimäistä huumoriakin. Paketti on rekisteriltään moninainen, se liukuu koskemattomasta ilosta nopeasti vakavamieliseen herkkyyteen menemättä missään vaiheessa traagiseksi, kuten ei ole tarkoituskaan.

Parissa kohtauksessa Toiviainen reflektoi esitystä kuvitteellisen kriitikkohahmon muodossa. Hän menee näyttämön perälle kirjoittamaan vuoroin ylistävää, vuoroin kehnoa kritiikkiä teoksestaan. Parhaimmillaan teos muuttaa pysyvästi kriitikon käsityksen transihmisyydestä ja huonoimmillaan se on pelkkä saarna. Kritiikin kieleen liittyvien kliseiden tiputtelu nauratti yleisöä ja kohtaus eskaloitui väliaplodeihin.

Kriitikkohahmon lisäksi näyttämöllä esiintyy termeistä huomautteleva Transhaukka sekä Toiviaisesta diagnoosin tehnyt lääkäri. Hahmot eivät synny ihan pienillä nyansseilla, vaan äänekkäällä liioittelulla ja yksinkertaisilla maneereilla, jotka ainakin Takomon kokoisessa tilassa tuntuvat varsin meluisilta.

Toiviainen uhkuu joka tapauksessa lämpöä, aurinkoisuutta ja hyväntuulisuutta, kiitollisuutta vähän kaikesta ja etenkin siitä, että hänelle on suotu mahdollisuus olla oma itsensä. Rivien välissä esitys juhlii sitä, että sukupuolen korjaaminen yleensäkin on mahdollista. Toiviainen nimittää sukupuolieuforiaksi tunnetta, jonka kokee, kun tulee vihdoin kohdatuksi omana itsenään. Se on esityksen pääasiallinen viesti ja voimanlähde.

Matti Tuomela

Kuvassa Miiko Toiviainen, kuvaaja Timo Suutarinen.

Teatteri Takomo: Kepeä elämäni. Käsikirjoitus Toiviainen, Oksanen ja Pennanen. Ohjaaja Riikka Oksanen. Dramaturgi Aino Pennanen. Sävellys ja äänet Sofia Palillo. Näyttämöllä Miiko Toiviainen. Musiikin tuotanto Mikko Renfors. Esitys 1.11.2019. Kantaesitys Kajaanin runoviikoilla.