Näytelmä voi kerrata ihan tuttua tarinaa ja olla silti tuore kokemus. Sellainen on Tampereen Komediateatterin Päämäärä Tuntematon, nimeä myöten fiksu, tyylikäs ja aiheensa ilmeisyydestä huolimatta virkistävä Suomi100 -esitys.

Se kertoo Väinö Linnan tiestä ammattimaiseksi kirjailijaksi eli Sotaromaanin kehittymisestä Tuntemattomaksi sotilaaksi. Eloisa teksti on Panu Rajalan ja napakka dramatisointi ja ohjaus Panu Raipian.

Päämäärä Tuntematon on viisas kokonaisuus. Se käsittelee aihettaan kirjailijuuden ja tekstin muotoutumisen kautta kertoen Linnan epäonnistuneen Messias-romaani-idean hautaamisen ja Tuntemattoman julkistusjuhlien välisestä ajanjaksosta.

Esityksen näkökulma on Linnan, ja tätä kiihkeäksi kuvattua miestä säestävät hänen kirjallisesta kommentaattoripiiristään olennaisimmat: kirjailijat Valmari, Pihlajamäki ja Syrjä sekä Tampereen kirjastonjohtaja Mikko Mäkelä.

Myös visuaalinen ilme on viisaasti rakennettu. Esitys on yhden miehen show, jota Ilari Kellokosken oivallinen videoprojisointi täydentää. Screenien lisäksi lavalla jököttää valtava Remington, joka ilmentää työn raskautta Linnan hyppiessä sen näppäimillä. Kirjoituskone muuntuu tarvittaessa sairaalan sängyksi tai kumpareeksi, jonka takana Rokka väijyy puna-armeijaa.

Esitys on ollut iso riski. Rajalan teksti on luontevan puhekielistä ja ilmaisuvoimaista, mutta jos Tuukka Huttunen ei olisi niin taitava ja ilmeikäs, hän ei saisi Raipian rakentamaa, tunnelmasta toiseen vauhdilla vaihtuvaa kudelmaa pidettyä kasassa. Suvereenisti Huttunen selviytyy urakastaan.

Naisia ei tässä kuvaelmassa nähdä. Linnan vaimoa kuullaan ääninauhalla toivomassa, että poltettais vähemmän tupakkia eikä juotais niin paljon kahvia. Sisso. Niin se sitten meni Linnan maailmassa, näiden miesten mukaan ainakin.

Jaana Semeri

Kuvassa Tuukka Huttunen, kuvaaja Peero Lakanen.

Tampereen Komediateatteri: Päämäärä Tuntematon. Teksti Panu Rajala. Ohjaus, dramatisointi ja lavastus Panu Raipia. Videot Ilari Kellokoski. Puvut Kaisa Loponen. Äänet Janne Pärnänen. Valot Jonna Rautala. Roolissa Tuukka Huttunen. Ensi-ilta Tampereen Komediateatterissa 2.11.2017.