Circo Aereon nykysirkusesitys Kinema on sarja kekseliäitä ja yllätyksellisiä elementtejä ja numeroita kaikille sirkustaidetta arvostaville. Teos on korkeatasoinen, nykyaikainen ja ilmaisullisesti tinkimättömän sirkuksellinen. Muiden esittävien taiteiden tonteille ei hypitä, puhumaan tai laulamaan ei langeta.

Tuomas Norvion äänisuunnittelu ja musiikki tukevat ilmaisua, ohjaaja Maksim Komaron ja videovelho Kalle Nion kädenjälki on jälleen kerran uudistunutta.

Etenkin videoiden käyttö sykähdyttää. Ne ovat esiintyjäjoukon kuudes jäsen, jolla on monta roolia. Ne toimivat vastanäyttelijöinä, videotaiteena, asettavat haasteita ja esteitä, luovat tunnelmia ja manipuloivat katsojien mielialoja. Välillä pitävät taukoa.

Karismaattinen esiintyjäjoukko on alansa huippua, ja numeroissa on paljon ennennäkemätöntä. Esimerkiksi nuorison viime vuosien hitti-liikkumisväline hoverboard, akkukäyttöinen tasapainoskeittilauta, pääsee kirjaimellisesti ’osaavissa käsissä’ oikeuksiinsa. Lapsikatsojat hihkuivat huolestuttavan innoissaan Karyna Saarelan taidonnäytteille, toivottavasti eivät lähteneet kokeilemaan kotona.

Nimittäin: Kineman nerokkuus piilee helppouden ja vaikeuden kaksoisvalotuksessa. Taituruus on kautta linjan, hiottu kepeäksi, ja juuri siksi pinnalle nousee suoritusten yli-inhimillisyyttä hipova vaativuus. Sulavat katoamistemput, Vellu Saarelan perhosvoltit tai Lisa Angbergin tarkkaan koreografioitu numero, jossa esiintyjäkaverit riuhtovat Angbergia raajoista näennäisen holtittomasti – huikaisevia kaikki.

Karoliina Aamåsin vertikaaliköysinumerossa katsoja havahtuu siihen, kuinka pitkään Aamås operoi pelkillä käsivoimillaan. Onni Toivosen jongleeraus riikinkukon sulilla puolestaan havainnollistaa aerodynamiikan lakeja keveyden kautta, höyhenenkeveyden.

Nina Jääskeläinen

Kuvassa Onni Toivonen, kuvaaja Kalle Nio.

CIRCO AEREO: KINEMA. Ohjaus ja konsepti Maksim Komaro. Videot Kalle Nio. Äänet Tuomas Norvio. Valot Juho Rahijärvi. Esiintyjät Onni Toivonen, Karyna Saarela, Vellu Saarela, Lisa Angberg, Karoline Aamås. Ensi-ilta Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 12.12.2017.