Kolme tanssivaa miestä Stoan näyttämöllä, eikä muuta tarvita. Miehet vievät yleisön maailmaansa ja näyttävät, mitä ystävyys ja veljeys voi olla. Ahto Koskitalo, Jouni Majaniemi ja Jussi Väänänen täyttävät näyttämön läsnäolollaan, taidoillaan ja karismallaan.

Alpo Aaltokosken Veljet on intensiivinen tutkielma miesten välisestä ystävyydestä, johon kuuluu yhtä lailla voimainmittelyä kuin lämmintä läsnäoloa.

Aaltokosken ekspressiivinen liike on kaiken perusta, ja Veljet onnistuukin olemaan sekä teatterillinen että kertova. Liike on jatkuvaa, taitavat tanssijat saavat sen soljumaan. Jokainen heistä on omanlaisensa, yhdessä monitasoinen ja särmikäs ryhmä, joka esiintyy intensiivisesti. Tanssijat ovat vahvasti läsnä ja vetävät yleisönkin mukaan keskinäiseen kilvoitteluunsa.

Pukusuunnittelija Taina Relanderin valinta pukea miehet arkivaatteisiin tukee teoksen tematiikkaa. Asut luovat persoonia. Miehissä on jotakin hyvin tavallista, positiivisessa mielessä arkista ja uskottavaa. Aivan kuin seuraisimme katujen kasvattien elämää.

Koskitalo, Majaniemi ja Väänänen nokittelevat toisiaan kuin voimansa tunnossa pröystäilevät kukot, ottavat taisteluasentoja ja koettelevat keskinäisiä voimiaan. Sitten he liikkuvat yhdessä kuin pariluistelijat tai täydellisesti toisiaan ymmärtävät tangoilijat. Kilpaa he juoksevat samaan suuntaan, kuljettavat yhteistä viestikapulaa.

Kalle Paasosen valosuunnittelu luo näyttämölle kaupungin varjoisat kujat, joita valokiilat valaisevat. Takavalot ovat kuin hälytysajoneuvoja, neonvaloja, taskulamppuja. Kokonaisuuteen odottavaa ja maagista tunnelmaa tuo Aake Otsalan äänimaisema.

Koreografi Alpo Aaltokoski onnistuu luomaan monipuolista kuvaa miehisyydestä ja miesten välisestä ystävyydestä, johon kuuluu keskinäistä kilvoittelua, riitaa ja kinaakin, mutta lopulta kuitenkin lämmintä kunnioitusta, iloa ja huumoria.

Sara Nyberg

Kuvassa Jussi Väänänen ja Ahto Koskitalo, kuvaaja Tanja Ahola.

Alpo Aaltokoski company: Veljet. Koreografia Alpo Aaltokoski. Valot Kalle Paasonen. Äänet Aake Otsala. Puvut Taina Relander. Tanssijat Ahto Koskitalo, Jouni Majaniemi ja Jussi Väänänen. Ensi-ilta Stoassa 16.11.2017.