Kantaesitysmusikaali Mehiläiskoodi on hunajaa mummoille. Ratkaisevaan osaan maapallon selviytymistarinassa nousee mehiläistutkintaa ja laboratoriotöitä harrastava isoäiti Kaarina (Hegy Tuusvuori). Hän vastaa lopulta siitä, että Maa pörisee elämää vielä tulevaisuudessakin.

Käsikirjoittaja Sami Parkkinen käärii somaan pakettiin scifi-aineksia, luonnonsuojelua, puutarhanhoitoa ja lovestooria. Kainuulaiselta mansikkatilalta ponnistetaan kohti vuotta 2120, jolloin kaikki osaavat lukea kaikkien ajatukset ja tärkeitä kaavoja voi siirtää toisen päähän ajatuksen voimalla.

Mehiläiskoodi on missiomusikaali. Juoni ei pysy tässä todellisuudessa, sillä mansikkatilalle saapuu tulevaisuudesta Ina-tyttö (Vera Veiskola) apunaan tarhamehiläisistä polveutuva terminaattorimehiläinen Drooni (Joonas Kääriäinen) hakemaan pölyttäjiltä dna:ta. Vastavoimaksi heille on kirjoitettu itsekkäästi taloudellista hyötyä hakeva yritys Elämä Tulevaisuudelle Oy.

Koko perheelle suunnattua kotimaista kantaesitystä käyvät Kajaanissa katsomassa myös bussilastilliset ikäihmisiä. Heitä taatusti ilahduttaa, etteivät esityksen seniorit Hegy Tuusvuori ja Esko Vatula jää neuvottomiksi statisteiksi.

Riku Niemen musiikki on osalle näyttelijöistä haasteellista. Niemi on kirjoittanut kappaleita, joissa venytään cha chasta gospeliin. Onneksi nuori pääpari, Inaa esittävä Vera Veiskola ja mansikkatilallisten lukioikäinen lapsenlapsi Henri (Markus Virtanen), selviävät rooleistaan mainiosti myös laulullisesti. Tarttuva on varsinkin Ina-tytön teemalaulu Sataa (Menen sinne minne tiekin).

Päänäyttämölle rakennettu Mehiläiskoodi on Kajaanin kaupunginteatterilta merkittävä satsaus. Kahdeksan näyttelijän lisäksi mukana on nelihenkinen orkesteri ja seitsemän Kajaani Dancen tanssijaa. Visualistit saavat esityksessä irrotella.

Eeva Kauppinen

Kuvassa Joonas Kääriäinen ja Vera Veiskola, kuvaaja Ia Samoil.

Kajaanin kaupunginteatteri: Mehiläiskoodi. Teksti Sami Parkkinen. Ohjaus Minna Vainikainen. Musiikki Riku Niemi. Lavastus Markku Hernetkoski. Koreografia Sonja Pakálen. Valot Jukka Laukkanen. Äänet Juho Lukinmaa. Näyttämöllä mm. Vera Veiskola, Hegy Tuusvuori ja Kajaani Dancen tanssijat. Ensi-ilta 30.9.2017.