Kaikki mieheni lainaa tyylinsä ja tekijänsä tv-viihteestä. Se koostuu sketseistä ja lauluista, joiden ei ole tarkoituskaan kasvaa hetkiään suuremmaksi. Tv:ssä kerrontaa tiivistetään kuvakulmien vaihdoksilla ja leikkauksilla. Livenäyttämöllä laji on armoton. Pitkitys tappaa vitsiltä terän heti.

Esitys syttyy ja sammuu monologiensa varassa. Niiden materiaalina on käytetty Kodin kuvalehden lukijatarinoita ja esiintyjien kokemuksia miehistä, poikaystävistä, puolisoista, isistäkin.

Kurkkuun kieltä tunkevat ensisuutelijat, tuppisuu-aviomiehet ja kultaiset muistot ihanista isistä putoilevat ristiin rastiin dramaturgisesti poukkoilevassa, mielellään navanalusia pöyhivässä sketsikoosteessa.

Kaikki mieheni toimii hulvattomimmin, kun naiset heittäytyvät miehiksi. Sanna Stellanin ja Miitta Sorvalin Pavarotti-duetto ja Stellanin auringonlaskun ratsastaja -monologi ovat hykerryttäviä mieseleiden analyysejä. Pulleat oopperalaulajat, vetelät rokkikukot, tytöttelevä törkyprofessori ja autonosista kaikentietävä mekaanikko naurattivat täyttä naiskatsomoa. Olisipa näitä miesherkkuja ollut koko teos läpeensä!

Mutta lupaava irrottelu lässähtää kuluneeseen naisnäkökulmaan. Ronski pilailu kömpelöiden urosten kustannuksella tuntuu menneen maailman kaiuilta. Ei kai kukaan enää jaksa huvittua ajatuksesta, että jos miehet vain oppisivat pesemään kirjopyykin oikein, niin pillua irtoaisi vaikka pesukoneen päällä! (Voisivatko miehet muuten irvailla julkisesti naisten surkeilla panotaidoilla ja henkisellä avuttomuudella?)

Loppu vahvistaa sukupuolirooleja ja naisten ylivertaisuutta: se on rakkaudentunnustus kaikille mies-liitteisille, sellaisille höpönassuille.

Mutta, kyllä Miitta Sorvali on niin kova koomikko, että tavallisempikin teksti herää outoon eloon Sorvalin kulmikkaan ja soveliaisuuden rajoja rikkovan tyylitajun ansioista.

Raisa Rauhamaa

Kuvassa Sanna Stellan, Minka Kuustonen ja Miitta Sorvali, kuvaaja Matti Rajala.

Kaikki mieheni. Käsikirjoitus ja esiintyjät Sanna Stellan, Miitta Sorvali, Minka Kuustonen. Dramaturgia Anna Krogerus ja Petteri Summanen. Ohjaus Petteri Summanen. Ensi-ilta Aleksanterin teatterissa 22.9.2017.