Tässäpä luento, jollainen kaikkien luentojen tulisi olla. Taide ja rakkaus alkaa puhujanpöntöstä, mutta laajenee nopeasti tilaan, intensiiviseksi tanssiesitykseksi. Käsittelyssä olevat teemat aukeavat sanattomasti ja kokemuksellisesti. Luennoitsija on tyyni, itsevarma ja selkeäsanainen. Ajatukset siirtyvät niiden esittäjästä katsojaan kuin siltaa pitkin.

Maija Hirvanen astuu näyttämölle ensisilmäyksellä tavattoman komeana, vaikka onkin kaunis naisellinen nainen. Suoralinjaisessa pitkässä jakussaan hän luo mielikuvaa uskottavasta esiintyjästä, joka tietää mistä puhuu ja mitä esittää. Hänen näyttämönsä on juhlatila, jota ympäröivät paksut verhot vaihtavat väriä Heikki Paasosen valojen mukaan.

Hirvanen tarkastelee taidetta ja rakkautta koreografina ja esiintyjänä, jonka olemassaolo perustuu tanssiin ja liikkeen energiaan. Hän on halunnut tutkia, missä rakkaus on. Kuinka rakkauden voi esittää näyttämöllä?

Hirvanen demonstroi teesejään assistenttinaan toimivan Hanna Ahdin kanssa. Yhdessä he liikkuvat sulavasti ja määrätietoisesti. Eleettömyydellä he ovat karsineet pois liiallisen tunteellisuuden. He käsittelevät rakkauden esiintuomista, eivät esitä olevansa rakastuneita.

Lopulta ei ehkä sittenkään ole kyse pelkästään rakkauden näyttämöllistämisestä. Pakotettu ele muuttuu tunteeksi, kuten tapa hymyillä saa hymyn lopulta muuttumaan aidoksi. Kun koskettaa tarpeeksi, huomaa kosketuksen muuttuvan osaksi rakkautta. Se muuttuu tavasta tarpeeksi.

Markus Lindénin äänimaisemassa kuuluvat sydämenlyönnit, lempikappale, ääniaaltojen matala värinä. Katsoja ei huomaakaan tulleensa kuljetetuksi aina uusiin tunnelmiin.

Hirvasen ajatusten fyysinen näyttäminen avartaa luennon lämminhenkiseksi esitykseksi. Tunnelma on lempeä ja olo esityksen jälkeen seesteinen. Ehkä ymmärrän rakkautta hiukan enemmän.

Sara Nyberg

Kuvassa Hanna Ahti ja Maija Hirvanen, kuvaaja Kristiina Männikkö.

Zodiak & Maija Hirvanen: Taide ja rakkaus. Esitys, teksti, koreografia Maija Hirvanen. Esiintyjät Maija Hirvanen ja Hanna Ahti. Valot, lavastus Heikki Paasonen. Äänet Markus Lindén. Esitys Zodiak Stagella 4.10.2017.