Suomalainen mies ei sanonut mitään ja käveli kuin robotti, mutta se oli menoa. Thaimaalainen Kim Tauriainen rakastui ja muutti jääkylmään maahan saadakseen olla yhdessä robottimiehensä kanssa.

Saara Turunen on löytänyt dokumentaariseen esitykseen Kim, Lekki ja Namwaan kolme thaimaalaista naista, jotka ovat muuttaneet Suomeen rakkauden perässä. Vaikka kahvikupit kilisevät ja perunat pyörivät näyttämöllä, esitys ei juutu kansallisiin kliseisiin. Päähuomio ei ole Suomessa ja suomalaisuudessa, jota katsottaisiin maahanmuuttajan silmin, vaan lavalla olevien naisten kokemuksissa, ajatuksissa ja huumorissa.

Turusen ohjauksen voima piilee hyvin valitussa esiintyjäkolmikossa, jonka tarinat ja persoonallisuudet ovat hyvin erilaisia. Sisällön rikkauden lisäksi kolmikko synnyttää näyttämölle erilaisia tunnelmia ja rytmejä, yhdessä ja erikseen.

Lekki Nutchanart on todellinen komedienne, joka osaa hauskuttaa yleisöä ja nauraa myös itselleen tavalla, jota tekee mieli luonnehtia sanalla sisu. Kim on räiskyvä ja nokkelan ironinen tarinankertoja, Namwaan Yingsuksantisuk puolestaan rauhallinen ja herkkä pohtija.

Vaikka esiintyjät eivät ole ammattilaisia, he uskaltavat ottaa Teatteri Jurkan intiimin näyttämön haltuunsa ja olla kontaktissa yleisönsä kanssa. Ehkä juuri ammattilaisuuden puutteen vuoksi esiintyjät tuntuvat antavan itsestään valtavan paljon. Tunnelma on parhaimmillaan kuin ystävän keittiön pöydän ääressä.

Nauretaan varsinkin silloin, kun naiset innostuvat esittämään Armin ja Dannyn tahdissa, millaisia tarjouksia he saavat seteleitään heiluttelevilta miehiltä. Vaikka kohtaus on hulvaton, näyttäytyy ennakkoluulo thaimaalaisista seksiä myyvinä hierojina esityksessä todella ahdistavana ja väkivaltaisena. Ehdotuksia ei ota vastaan etninen ryhmä vaan Kim, Lekki ja Namwaan.

Katri Tanskanen

Kuvassa Namwaan Yingsuksantisuk, kuvaaja Marko Mäkinen.

Teatteri Jurkka: Kim, Lekki ja Namwaan. Ohjaus ja dramaturgia Saara Turunen. Dialogi työryhmä. Koreografia Janina Rajakangas. Lavastus Fabian Nyberg. Äänet Tuuli Kyttälä. Puvut Laura Haapakangas. Näyttämöllä Kim Tauriainen, Lekki Nutchanart, Namwaan Yingsuksantisuk. Ensi-ilta Teatteri Jurkassa 14.10.2017.