Syyskuussa järjestetty, television ammattilaisille suunnattu Helsinki Script -tapahtuma esitteli joukon menestyvien tv-sarjojen tekijöitä: käsikirjoittajia, ohjaajia ja tuottajia Britanniasta, Unkarista, Ruotsista, Suomesta, Israelista, Tanskasta. Mukana oli myös tukku norjalaisten huippusarjojen, kuten Skam, Nobel ja Mammon, tekijöitä. Puheenaihe oli se ikuinen: Miten löytää hyvä aihe ja miten työstää siitä hyvä sarja?
Israelilainen Ran Tellem, norjalainen Mette M. Bølstad ja britti Jed Mercurio ovat yhtä mieltä siitä, että hyvä tv-sarja katsoo lähelle, ei matki ja muistaa, että tunteet myyvät.

Ran Tellem on aiheiden metsästäjä. Hän oli Suomessakin esitetyn israelilaisen Sodan arvet -sarjan (2010-2012) syntyessä sarjan tuotantoyhtiön johtaja. Tellem sai myös Emmyn yhtenä sen amerikkalaisversion, monikertaisesti palkitun Isänmaan puolesta -sarjan vastaavista tuottajista. Tellem siis tietää sekä sen, miten omassa maassa tuotetaan hyvä sarja juuri oikeaan aikaan, että miten tuo sarja viedään muihin maihin. Se tehdään muiden maiden ehdoilla.

Norjalainen Mette M. Bølstad on kirjoittanut lapsesta lähtien. Radiota, teatteria, elokuvia ja tv-sarjoja käsikirjoittava ammattilainen hänestä tuli, koska hän on hyvä matematiikassa.

”Olen vähän liiankin hyvä strukturoimaan. Hahmottelen nopeasti rakenteita ja kehitän mutkikkaan narratiivin. Joskus olisi hyvä antaa asioiden kehittyä mielessä”, pohtii Bølstad. Hän on palkitun ja Suomessakin esitetyn Nobelin pääkäsikirjoittaja.

Englantilainen Jed Mercurio on poliisisarjan Line of Duty isä. Netflix esitti sarjaa Suomessa kaksi kautta. Mercurio on kehittänyt sarjan idean ja kirjoittaa sitä poikkeuksellisesti yksin apunaan vain script editor, ohjaaja ja tuottaja. Hän toimii siis vähän kuten amerikkalainen showrunner, hallitsee kokonaisuutta ja sen osia.

Mutta alun perin hän ei kirjoittanut, hän oli lääkäri.

”Tulin televisiomaailmaan erään lääkärisarjan asiantuntijana, jonka käsikirjoittajaksi lopulta päädyin ja sille tielle jäin”, kertoo Mercurio.

Lue koko Jaana Semerin artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 7/2017.
Kuvassa Jed Mercurio, kuvaaja Kimmo Brandt.