Annina Rokka, Perttu Hallikainen ja Mikko Korsulainen. Kuva Ia Samoil.

Alkoholipitoinen Suomen kansallisjuoma ja Suomi 100 vuotta -parodia tuoksahtavat vahvasti kolmen pohjoisen kaupunginteatterin, Norrbottensteaternin ja Riksteaternin uudessa yhteistuotannossa Kultakausi – Strålande tider.

Kolmen käsikirjoittajan kokoonkursima komedia hyppää ruotsinlaivan kyytiin pitämään seminaaria, jossa brändityöryhmän vetäjä Olli Talvisalo (Mikko Korsulainen) yrittää lypsää aika hukassa heiluvalta kansanedustaja Väinö Niemeltä ja tämän kullittelemalta avustajalta Suomi-kuvaa kohentavia sloganeita ja iskurepliikkejä, joilla voisi vikitellä ulkomaista pääomaa maahan.

Pukusuunnittelija Riitta Raunio napittaa Perttu Hallikaisen esittämän kansanedustajan Marimekon sinivalkoiseen Jokapoika-paitaan. Sen perussuomalaisempana mannekiinina suomalainen päätöksentekijä ei voisi esiintyä – vaikkei Väinö Niemi taida poliittisesti persuihin päin ollakaan, ennemmin niitä ”vanhan liiton miehiä” ja ”Kekkosen poikia”.

Tottakai juoneen on pujotettu mukaan rakkautta, poliittista silmäpeliä, matonaltavetoa ja itsekästä omaneduntavoittelua.

Ruotsalaisia kohtaan tunnetaan kateutta ja podetaan huonoa itsetuntoa. Hurreilla on Ettan-nuuskansa, Peppi ja kuninkaallinen perhe vastaan meikäläisten karjalanpaisti ja Ruotsissa virallisella vastaanotolla rellestävät suomalaiset naispoliitikot.

Kultakauden brändityöryhmäläiset ottavat toisistaan mittaa kahden tunnin ajan, mutta pikku hiljaa jankutus samasta asiasta alkaa tökkiä. Se muuttuu yhtä ja samaa kehää kiertäväksi uuvuttavaksi vatuloinniksi.

Hyvän vaikutuksen tekee kuitenkin käsikirjoituksen karnevalismi, välittömyys, intiimiys, lööppejä kohti suuntaava sometus, livevideot ja päivänpoliittisuus.

Hauskuus luuraa sivujuonessa: ruotsalaisesta kansankodista paennut wannabee-suomalainen on Riksteaternin Kimmo Tetrin näyttelemä Mats. Häntä alkaa neuvoa ja kotouttaa seminaarilaivalle ilmestynyt kansanedustaja Väinö Niemen iäkäs äiti (Satu Tala).

Sympaattinen Tetri lämmittää tämän Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaiselle käänteisen kansalaistranssun tarinan sellaisiin mittoihin, että hänestä toivoo uutta päähenkilöä varsinaisen paikalle.

Kultakausi on jo toinen pohjoisten teattereiden yhteistuotanto. Ensimmäinen oli American Monkey helmikuussa 2015. Opetteluahan se on, mutta kyllä kannattaa jatkaa.

Yhteistyöteattereiden kombinaatio on viime kerrasta elänyt: Rovaniemen Teatteri jäi pois, ja Ruotsista lähtivät mukaan Norrbottensteatern ja Riksteatern.

Tämä tietää kaksikieliselle esitykselle myös Ruotsin-kiertuetta syksyllä 2017.

Riksteaternin aktiivisuuden ansiosta Suomi tunnetaan naapurissa muustakin kuin Tove Janssonin muumeista ja Tom of Finlandin homoista.

Eeva Kauppinen

Oulun, Kajaanin ja Kemin kaupunginteatterit, Norrbottensteatern ja Riksteatern: Kultakausi – Strålande tider. Käsikirjoitus Jukka Heinänen, Jani Lohikari, Riku Innamaa ja työryhmä. Ohjaus Jukka Heinänen ja Riku Innamaa. Lavastus ja puvut Riitta Raunio. Valot, videot ja ääni Juha Tuisku. Rooleissa Perttu Hallikainen, Mikko Korsulainen, Annina Rokka, Satu Tala ja Kimmo Tetri. Kantaesitys Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 19.1.2017.