Kuva Fred Debrock

Nuorelle yleisölle suunnattua teatteria kannattaa käydä katsomassa maailmalla.

Ensimmäinen osallistumiskerta kansainväliselle nuorelle yleisölle suunnatulle esittävän taiteen festivaalille voi saada pään pyörälle. Kuten eräs nuori suomalainen koreografi totesi taannoin ryhmänsä vierailukeikalla: ”En tiennyt, että lastenteatterifestari voi olla tällainen.”

Ennakkokäsityksiä hämmentävät esitysten monimuotoisuus, hyvät resurssit, ohjelmisto-ostajien ja tekijöiden tasapuolinen ikä- ja sukupuolijakauma sekä kohdeikämäärittelyjä pakenevat huippuesitykset. Iso osa esityksistä sopisi tai on alun perin tehty aikuiskatsojille. Etenkin korkeatasoisimpia nykytanssiryhmiä ja -esityksiä kannattaa bongailla lasten- ja nuortenteatterifestivaaleilta.

Esitysten katsominen on ilo sinänsä. Vähintään yhtä tärkeitä TYA-jengin (Theatre for young audiences eli nuorelle yleisölle suunnattu esittävä taide) kokoontumisajoissa ovat kuitenkin tutkivat ja kokeilevat työpajat, demot, keskustelut ja tiedon jakaminen.

Ohjaaja, näytelmäkirjailija Hanna Ryti, dramaturgi Nina-Maria Häggblom ja kulttuurituottaja Katariina Metsälampi jakavat katsomiskokemuksia ja paljastavat tabuja Nina Jääskeläisen artikkelissa.

Lue koko Nina Jääskeläisen kirjoittama juttu Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 6/2016.