Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut asiantuntijatyöryhmän valmistelemaan ehdotusta museoiden, teattereiden (mukaan lukien tanssi ja sirkus) ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. Työryhmän toimikausi kestää 31.10.2017 asti. Työryhmän puheenjohtajana on muusikko Jaakko Kuusisto.

Kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistuksen tavoitteena on ministeriön mukaan kehittää järjestelmää siten, että se ottaa paremmin huomioon taiteen kentällä ja yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja tulevaisuuden haasteet, tukee laadukasta ja vaikuttavaa toimintaa sekä kannustaa uudistuksiin. Lähtökohtana on, että taide- ja kulttuuripalveluiden alueellinen saatavuus turvataan myös tulevaisuudessa.

”Teatterin, tanssin, sirkuksen, museoiden ja orkesterien rahoituksen perusta on valtionosuusjärjestelmä, joka on tuonut vakautta ja pitkäjänteisyyttä kulttuurin tekemiseen. Valtionosuudet ovat turvanneet mahdollisuuden osallistua kulttuuriin eri puolilla Suomea. Osin juuri tästä syystä kulttuurin kenttämme on laaja ja monipuolinen. Valtionosuuksien saajien lisäksi myös niin sanotut vapaat kentän toimijat tuottavat korkeatasoista kulttuuria ja antavat lisää potkua kulttuurielämään”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Ministeri sanoo, että valtionosuusjärjestelmällä on ehdottomat vahvuutensa, mutta nykyinen järjestelmä on jäykkä ja sulkee uusia toimijoita rahoituksen ulkopuolelle.

”Vaatimukset järjestelmän remontista ovat siis hyvin ymmärrettäviä. Asiantuntijatyö kulttuurin rahoituksen uudistamiseksi jatkuu syksyn aikana asiantuntijaryhmän ja Sitran koolle kutsumien sidosryhmätapaamisten muodossa. Haluaisin, että uusi järjestelmä tukisi ammattilaistemme tekemää korkeatasoista kulttuuria, toisi lisää liikettä ja kannustimia toiminnan kehittämiseen ja antaisi mahdollisuuksia uusille toimijoille, myös vapaalle kentälle”, Grahn-Laasonen kertoo.

Työryhmän työ jakautuu kahteen vaiheeseen: Syksyn aikana työryhmä valmistelee yhteistyössä Sitran ja kulttuurialan edustajien kanssa ehdotuksen uuden rahoitusjärjestelmän pääperiaatteiksi. Valmistelussa hyödynnetään Sitran syksyn 2016 aikana järjestämiä sidosryhmätapaamisia, joihin kutsutaan koko kulttuurin kentän edustajat. Toisessa vaiheessa (1.2.2017 – 31.10.2017) työryhmä laatii ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutosehdotukset.

Puheenjohtaja Jaakko Kuusiston lisäksi työryhmän jäseniä ovat museonjohtaja Kati Kivimäki (Forssan museo), museonjohtaja Kalle Kallio (Työväenmuseo Werstas), pääsihteeri Kimmo Levä (Suomen museoliitto), museotoimenjohtaja Päivi Partanen (Lappeenrannan museot), toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento (Teatterikeskus ry), näyttelijä Jarkko Lahti, ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste (Taideyliopisto), toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi (Suomen Teatterit ry), johtaja Joachim Thibblin (Espoon kaupunginteatteri), sirkustaiteilija Petri Tuominen, toiminnanjohtaja Jussi Fredriksson (Flame Jazz), intendentti Teemu Kirjonen (Sinfonia Lahti), lehtori Tapani Länsiö (Sibelius-Akatemia), toiminnanjohtaja Aila Sauramo (Suomen Sinfoniaorkesterit ry), erityisasiantuntija Johanna Selkee (Suomen Kuntaliitto), erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio (Suomen Kulttuurirahasto) sekä projektijohtaja Helena Mustikainen (Sitra) ja ylijohtaja Riitta Kaivosoja (opetus- ja kulttuuriministeriö).

Valtionosuuden piirissä on tällä hetkellä 121 museota, 57 teatteria ja 28 orkesteria.

M.T.