Kuva Stefan Bremer

Ajankohtainen Wonderland on yksi kevään polttavimmista esityksistä. Oltiinpa kerran Euroopan takapihalla. Piha saattaa olla koti. Se saattaa olla rakennustyömaa. Siellä leikkii joukko lapsia, joiden kasvot on peitetty puolinaamioilla. Heidän elävänkiihkeä, osallistava keskustelunsa rikkoo jään ja lämmittää tuvan.

Teemojen rujonkarheat kosketuspinnat lyödään pöytään heti, samoin pelin säännöt. ”Meidän piha”, he huutavat. ”Pihassa pihan tavalla”, sekä ”saatte olla meidän pihalla, jos tottelette meitä” ja niin edelleen. Leikitään pullonpyöritystä (totuus vai totuus?), leipäjonoa (leipä vai leikkaus?) ja peiliä, jossa toiset lähestyvät selän takaa ja pysähtyvät ”peilin” kääntyessä katsomaan.

Rajoja vedetään ja rikotaan, leikistä sotaan ja barbariaan on lyhyt matka. Takapihalta löytyy kuulustelutuomioistuin eli turpapaikka. Kuka olet, mistä tulet ja mitä kieltä puhut? Millä pihalla on parhaimmat karkit?

Max Bremer ja muut venuslaiset ovat kehittäneet maskiteatteria vuodesta 1995 asti. Tämä näkyy esityksen omalakisessa ja monikerroksisessa todellisuudessa. Ensemblen fyysinen näytteleminen artikulaatioineen on huippuluokkaa ja yhteistyöskentely ajoituksineen saumatonta.

Kerronta hyödyntää hiljaisuutta ja musiikkia sekä hämärää ja valoa suggestiivisesti. Leikkien tauotessa esiintyjät lähentyvät ja loitontuvat kuljettaen mukanaan liikkuvia ristikoita, suojausrakennelmiaan. Kohdattaessa ristikot lähes kolisevat toisiaan vasten. Niiden eteen tullaan näyttäytymään valokuvaamista varten.

Symbolinen on myös kohtaus, jossa kolme hahmoa vaeltaa pimeydessä kantaen vuorotellen suolalampun näköistä viisasten kiveä, lämmön tuojaa. Kruununa keskellä näyttämöä seisoo korkea rakennusteline. Analyysit jäävät kesken ja vastaukset kokoamatta, mutta syvä esitys jättää jäljen.

Maija Jelkänen

TEATTERI VENUS: WONDERLAND. Käsikirjoitus, dramaturgia työryhmä. Ohjaus Max Bremer. Naamiot Pauliina Lintula ja Anna Uschanov. Lavastus, puvut, grafiikka Paula Koivunen. Valot Teemu Nurmelin. Äänet Sam Huber. Näyttämöllä Sam Huber, Markus Luukkonen, Paul Holländer, Åsa Nybo ja Max Bremer. Ensi-ilta 16.4.2016.