15-vuotiaan Lounelan tavoitteena on kansainvälinen sirkusura. Keväällä hän esiintyy Saksassa.

Mesi Lounela on ollut mukana Circus Helsingin ryhmänumeroissa Saksassa Darmstadtissa Waldonin sirkusfestivaaleilla kolmasti aikaisemmin. Huhtikuussa akrobaatin käsinseisontasoolo alle 16-vuotiaiden sarjassa toi Circus Helsingille toisen kilpailun pääpalkinnoista.

Näyttämö tulvii vaatteita, kenkiä ja muovipusseja. Circus Helsingin esitys Tomusta näyttää, kuinka ihmisyhteisön elämä jatkuu katastrofin jälkeen.

Kiinalaiselle tolpalle ketterästi kiipeävä Lounela heittäytyy käsiensä varaan, heijaa jaloillaan vauhtia ja irrottaa otteensa. Kaverit alhaalla ottavat hänestä kopin.

”Tolppasoolo jännitti juuri siksi, että ottavatko he varmasti kiinni”, Lounela paljastaa.

Estradilla Lounela säkenöi liikunnan ja esiintymisen iloa.

”Tykkään esiintymisestä ihan yli kaiken. Sirkus on minulle itseilmaisua, ei pelkästään temppuja, vaan myös tanssia ja teatteria – mitä haluankaan siihen liittää. Sen vuoksi sirkus on hyvin vapauttava harrastus.”

Mesi Lounela aloitti sirkusharrastuksen viisivuotiaana Tanssiteatteri Hurjaruuthin Tonttukoulussa.

”Se oli enemmän hauskanpitoa, ei niin totista harjoittelua.”

Kahdeksan–yhdeksän iässä hän alkoi käydä Circus Helsingissä ilma-akrobatian tunneilla kerran viikossa. Silloin harjoiteltiin enimmäkseen katosta roikkuvilla kankailla. Lisäksi hän harrasti naperoryhmässä, jossa sirkusteltiin leikinomaisesti.

Nyt Lounela kuuluu korkeatasoiseen esiintyvään ryhmään, jossa on kolmisenkymmentä eri sirkuslajia taitavaa nuorta. Kolme vuotta sitten hän alkoi harjoitella kiinalaisella tolpalla, joka on käsinseisonnan ohella hänen päälajinsa.

”Ne ovat mun lempilajit, en mä niitä muuten tekisi”, hän nauraa.

Lounela harjoittelee neljä kertaa viikossa, kolmisen tuntia kerrallaan. Joskus on esiintyminen treenien lisäksi.

Esiintyvän ryhmän valmennus sisältää eri lajeja jongleerauksesta nuorallakävelyyn, mutta nuoren erikoistumista omien taipumusten mukaisiin vahvuuksiin tuetaan.

Lounelaa ovat opettaneet Saga Kolehmainen, Kristiina Janhunen ja Osmo Tammisalo sekä vierailevat opettajat. Yhtenä heistä Lounela mainitsee tanssi- ja sirkustaiteilija Sanna Silvennoisen, jonka köydellä opettamia tekniikoita Lounela on hyödyntänyt kiinalaisella tolpalla.

Kiinalainen tolppa on kumilla päällystetty vertikaalinen metallitolppa. Akrobaattiset liikesarjat tolpalla voivat sisältää erilaisia kiipeämisiä, staattisia pitoja ja dynaamisia liikkeitä myös pää alaspäin, käsilläseisontoja ja liukumisia eli pudotuksia.

Lounela on tottunut tolpalla iholle syntyviin mustelmiin ja hiertymiin. Hän aloittaa uuteen liikkeeseen tutustumisen matalalla.

”Kun tuntuu hyvältä, menen korkeammalle.” (—)

Lue koko Maija Jelkäsen tekemä haastattelu Teatteri&Tanssi+Sirkuksen numerosta 4/2016.