Kuva Maximilian Pramatarov.

SIVUASKEL-FESTIVAALI: SPOTTED. P PROJECT. FEST. Sexy mf. RELIC. Esitykset Zodiakissa 2.–7.2.2016.

20-vuotias Sivuaskel-festivaali kuvaa itseään kotimaisen tanssikentän tökkääjäksi, piikiksi sen lihassa. Nytkin hörhöt ja outolinnut loivat oman soundin, lihaa säästämättä. Seksuaalisuuden, vallan ja nähdyksi tulemisen vyyhti askarrutti esitysten tekijöitä.

Alku oli kankea. Margrét Sara Guðjónsdóttirin duo Spotted oli klisee. Tunti tuijotusta ja minimiin puristettua paikallaanoloa, luuppaava äänimatto, yleisvalo ja kiintiöalaston. Varmasti teoksessa on intertekstuaalisia viittauksia ja tarkoitusperiä, mutta katsomishetkellä teoriat eivät auta, kun turta iskee. Esiintyjän lirittäessä alleen alussa juomansa veden heräsin. Käsiohjelman lause “esiintyjän ruumis kuvataan ylitsevuotavana säiliönä” näyttäytyi kultivoituna tulkintana yllätysaktista.

Kun bulgarialainen Ivo Dimchev kopotteli korkkareissaan ja helmikalukukkarossaan lavalle tylsä oli tiessään.

Yhtä aikaa hauras ja voimakas Dimchev toi esityksessään lämmön ja huumorin: P Project ironisoi festivaaliringissä kauhtunutta taiteilijaa, joka ei keksi mitään uutta. Niinpä esiintymään suostuvalle yleisölle tarjottiin jakoon 1000 euroa hänen palkkiostaan – huikea riski, sillä yleisön puolella vastassa saattoi olla mykkä muuri tai raivoisa häirikkö.

Koska Dimchev on lavalla suvereeni, herkkyyttä vaativat kohtaukset eivät ajautuneet rivoon kaaokseen. Palkkion noustessa tehtävät tiukkenivat. Lopulta lavalle haluttiin kaksi sekstaavaa alastonta. Raha ja nähdyksi tulemisen halu sai monet ylittämään rajojaan. Riemukas yhteishenki hälvensi pelot ja seksuaalisen häpeän. Wow!

Lue Raisa Rauhamaan arvio Teatteri&Tanssi-Sirkus-lehdestä 2/2016.