Lattialla on suuri spiraalikuvio, vai onko se juoksurata? Spottivalo kiertää kehää ja tarttuu matkallaan Tanjalotta Räikkään. Hän on Ludstein, luen käsiohjelmasta. Ludstein säpsähtää, kun valo vie hänet teatteripeliin. Valo löytää myös Piia Soikkelin Inanitaksen ja Antti Mankosen Estramirin. Kaikki he ovat mustavalkoisia kuten Telakan lavastus, joka on teknisin koskaan tässä teatterissa näkemistäni.

Antti Haikkala on kirjoittanut näytelmän, jossa näyttelijöillä on sanat haastajinaan. Ne ovat kuin vastanäyttelijöitä. Tarinaa on turha hakea. On vain tilanteita, ristiriitoja, väittelyä.

Kysytyt kysymykset ovat äärimmäisen yksinkertaisia kuten: ”Mitä ’ehkä’ tarkoittaa?”, ”Mikä oli ongelma?”, ”Aloittaisimmeko alusta?”, ”Olenko minä sisällä?”

Ja jos nuo tuolla kehällä ovat omassa kehämaailmassaan pääsemässä johonkin ratkaisuun, keitä me sitten olemme kehän ulkopuolella? Herkullisimpia hetkiä ovatkin ne, kun kehäasukit alkavat haastaa meitä, spiraalin ympärille istutettuja. Luulemmeko tietävämme asiat paremmin kuin sanojen todellista merkitystä tavoittelevat olennot?

Onhan Haikkalalla esikuvansa Samuel Beckettissä, mutta mitä väliä sillä on? Kohta on ikään kuin vastaus toteamukseen ”huomenna hän tulee”.

Kolme hahmoa yrittää vimmalla päästä kiinni siihen, mitä sanotaan todellisuudeksi. Heitä ärsyttää kaikki kuin vastasyntynyttä. Valo, liike, äänet, kosketus. He kyseenalaistavat kaiken. Ja siksi katsojalla on hauskaa kuin vauvan jokellusta seuratessa.

Ohjeita katsojille: älä pelkää, älä nukahda (vaikka esitys nukuttaakin oudossa maailmassaan), nautiskele näyttelijöiden intohimosta hupsuihin hahmoihinsa, anna sanojen viedä, valitse oma hahmosi, naura väärässä kohdassa, sillä vääriä kohtia ei ole.

Päätöskuva on hillittömän hieno. Kun hahmot ovat litistyneet animaatioveijareiksi, vasta sitten he pokkaavat meille.

Anne Välinoro

Twatteri Telakka: Kohta. Käsikirjoitus ja ohjaus Antti Haikkala. Valosuunnittelu ja lavastus Nadja Räikkä. Äänisuunnittelu Alpo Nummelin. Rooleissa Antti Mankonen, Tanjalotta Räikkä ja Piia Soikkeli. Ensi-ilta 8.10.2015.