Kuva Sakari Viika.

Jorma Elo, 54, on varmaankin kansainvälisesti menestynein suomalainen koreografi. Elo on kuitenkin verrattain tuntematon Suomessa, sillä hän lähti ulkomaille tanssimaan vuonna 1984 ja on sen jälkeen ollut sillä tiellään.

Nykyisin hän kiertää koreografina ympäri maailmaa. Suomeen, Kansallisbalettiin vierailemaan, Elo ehtii noin joka toinen vuosi.

Harvapuheinen mies ei pidä itsestään meteliä, vaan antaa teosten puhua puolestaan. Hän uppoutuu musiikkiin ja näkee tanssinsa sävelissä. Harjoituksissa hän on yhdenvertainen tanssijoittensa kanssa.

Keskustelun kieli ei vaikuta puhumattomuuteen. Suomi sujuu kansainväliseltä mieheltä vaivatta, anglismeja on jopa vähemmän kuin nykykatupuheessa yleensä. Elo itse sanoo tekevänsä asioita päässään paljon nopeammin kuin pystyy tuottamaan puhetta.

Lue Sara Nybergin artikkeli Jorma Elosta Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden numerosta 7/2015.