70 000–80 000 suomalaislasta lähetettiin toisen maailmansodan jaloista Ruotsiin. Osa heistä ei palannut koskaan kotimaahansa ja Ruotsista tuli heille fosterland (synnyinmaa).

Akseli Räihä, Alma Pöysti ja Mitja Sirén. Kuva Ola Kjelbye.

Onnellisia ja surullisia tarinoita, ristiriitoja, tunnevammoja ja kyyneleitä meren kummallakin reunalla – Göteborgin kaupunginteatterin ja suomalaisen Svenska teaternin harvinainen yhteistyö saa kyyneleet virtaamaan.

Siinä he seisovat puettuina parhaimpiinsa, tunnistelaput vinosti kaulassa roikkuen, vieraan kättä puristaen. Ja ne suomalaiset äidit, jotka eivät muuta voineet! Fosterlandet on perhesaaga ja tositarina kahdesta veljeksestä, joista toinen lähetettiin Ruotsiin, toinen kasvoi Suomessa.

Lucas Svenssonin näytelmän on ohjannut suomalaisen sotalapsen lapsenlapsi, Anna Takanen, joka työskentelee Tukholman kaupunginteatterin johtajana. Esitys viljelee tietoisia suomalaiskliseitä: saunaa, talvisotaa, viinaa, Kalevalaa, metsämytologiaa. Ehkä ne Ruotsissa ovat aidosti suomalaisuuteen kytkettyä toiseutta ja nostalgiaa?

Esityksessä puhutaan murrettua suomea ja ruotsia ja viljellään puolikielisyyttä. Se tehdään taitavasti, sillä mukana on suomenruotsalaisia ja ruotsinsuomalaisia näyttelijöitä.

Dramaturgista puhdistamista olisi kuitenkin tarvittu. Lähes viisituntinen tarina on välillä toisteinen, eikä se tahdo loppua lainkaan. Eeppisen teatterin keinoin kohtauksesta ja takaumasta toiseen liukuvassa esityksessä vaihdetaan esiintymislavaa useasti ajan ja paikan mukaan. Tehokasta, mutta joskus myös hidasta.

Kiintopiste on Birgitta Ulfssonin tulkitseman Elsan sairaalavuode, jonka ympärille perhe kokoontuu kuoleman varjoon. Nuori Elsa on Alma Pöysti.

Esityksen lempeä ankaruus on koskettavaa. Sota on läsnä viitteellisesti. Ohjaaja ei häpeä olla tunteellinen.

Kirsikka Moring

Svenska teatern: Fosterlandet. Käsikirjoitus Lucas Svensson. Ohjaus Anna Takanen. Lavastus ja puvut Annika Bromberg Nieminen. Rooleissa mm. Alma Pöysti, Birgitta Ulfsson, Iwar Wiklander, Thomas Backlund ja Sue Lemström. Esitys 15.4.2015.

.