Joensuun kaupunginteatterin taustalla olevan Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen hallitus päätti yksimielisesti irtisanoa teatterinjohtaja Vihtori Rämän huhtikuun lopussa. Teatteriyhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kahdeksan jäsentä sekä työntekijäjärjestöjen edustajat.

Syyksi teatteria vuodesta 2013 johtaneen Rämän potkuihin sanotaan luottamuspula ja teatterin taloustilanne. Vuoden 2015 alkupuolen kävijämäärät ovat laskeneet edellisistä vuosista ja vuonna 2014 tappiota tuli yli 300 000 euroa.

Rämä tulkitsee asiaa toisin:

Lopullinen syy oli se, että alkuvuosi 2015 oli suhteellisen heikko ja se saatiin näyttämään entistä huonommalta tarkoitushakuisella vertaamisella edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Kuukausilla on kuitenkin eroja.”

Rämä kirjoittaa Joensuun kaupunginteatterin verkkosivuilla julkaistussa blogissaan, että teatteri ei ole ympäristö, jossa prosessit seuraavat toisiaan samankaltaisina vuodesta toiseen. Hän huomauttaa, että vuoden 2015 taloudellisesti tärkeimmät esitykset Me Rosvolat, Rahakabaree ja Metsäjätti saavat ensi-iltansa vasta syksyllä.

Rämä kertoo, että budjetoi vuoden 2014 virheellisesti edellisten vuosien talousarvioiden perusteella tilanteessa, jossa teatterilla ei ollut talouspäällikköä.

”Syksyllä hallituksen kanssa sovittiin, ettei tappiosta tulla syyttämään ketään, koska syyllisiä ei ole”, sanoo Rämä. Hän vetoaa myös teatteriyhdistyksen hallituksen velvollisuuteen seurata taloutta.

Nykyinen talouspäällikkö Leena Kinanen kertoo, että Joensuun kaupunginteatterin vakinaisella talouspäälliköllä oli sijainen kesäkuuhun 2013 saakka ja uusi aloitti tammikuussa 2014.

Rämä näkee erottamisensa suurimpana syynä erimielisyydet teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan, Pasi Hartikaisen, kanssa.

En missään vaiheessa saanut luoduksi luottamuksellista suhdetta uuteen hallituksen puheenjohtajaan. Hän aloitti vuoden 2014 alussa, ja halusi jo muutaman kuukauden päästä kyseenalaistaa jatkosopimukseni. Syynä olivat yksilöimättömät ’viestit sieltä täältä’, jotka hänen piti selvittää.”

Rämän viime vuonna solmittu johtajasopimus on ollut voimassa toistaiseksi. Leena Kinanen sanoo, että Rämän johtajasopimus irtisanottiin sopimuksen ehtojen mukaisesti.

Joensuussa on keskusteltu paljon myös Rämän ohjelmistolinjauksista. Rämä sanoo, että kaupungissa elettiin uudentyylisen ohjelmiston suhteen vielä välitilassa.

”Oikeanlaiset katsojat eivät löytäneet uudenlaisiin esityksiin, eivät myöskään ne, jotka olivat tottuneet käymään teatterissa, löytäneet itselleen sopivia esityksiä, vaan eksyivät vääriin esityksiin ja pettyivät. Joensuussa oli vuoden 2014 aikana 33 eri esitystä klovneriasta nykytanssin kautta musikaaliin. Ohjelmiston monipuolisuus olisi vaatinut uudenlaista viestintää ja markkinointia… Tätä asiaa olisi voinut jatkossa kehittää.”

Leena Kinasen mukaan vuonna 2013 katsojaluvut olivat lähellä 32 000 katsojan tavoitetta eli katsojamäärä oli 30 157. Vuoden 2014 katsojamäärä oli 24 701.

”Jatkuvasti toitotetaan, että ohjelmisto on tärkein asia. Minusta se on vanhanaikaista ja harhaanjohtavaa ajattelua! Se pohjaa siihen, että ohjelmistoon otettavat esitykset ovat jollain lailla ennalta tunnettuja, tuotteistettuja, jolloin asiakas tietää valmiiksi, mitä on tulossa katsomaan. Ensinnäkään minä en suostu ajattelemaan katsojaa asiakkaana – mutta se on toinen juttu. Ennalta tiedettyyn pohjaava ohjelmistoajattelu typistää ja yksipuolistaa sitä, mitä teattereissa esitetään”, Vihtori Rämä sanoo.

Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Kauppinen (kesk.) kertoo kaupungin edellyttäneen teatteriryhdistyksen hallitukselta toimia talouden parantamiseksi ja yleisömäärän nostamiseksi. Kaupunginhallitus ei kuitenkaan ottanut kantaa toimenpiteisiin, joilla teatterin tilannetta hoidetaan. Joensuu tuki tänä vuonna teatteria 1,4 miljoonalla eurolla. Summa oli suuriin piirtein sama edellisenäkin vuonna. Lisää rahaa kaupunki ei ole antamassa.

”Teatteri on kaupungillemme todella tärkeä. Toivomme, että se pääsee jaloilleen”, sanoo Kauppinen.

Joensuun kaupunginteatterin henkilöstön sairaspäivien määrä lisääntyi Leena Kinasen mukaan vuonna 2014 huomattavasti vuoteen 2013 verrattuna.

Joensuun kaupunginteatterin esitysdramaturgi Timo Heinonen tuli teatteriin yhtä aikaa Vihtori Rämän kanssa. Heinonen on nyt suunnittelemassa vuoden 2016 ohjelmistoa yhdessä taiteellisen jaoston kanssa. Tämän vuoden syyskausi mennään olemassa olevien suunnitelmien mukaisesti. Heinonen sanoo, että teatterin henkilökunta katsoo nyt eteenpäin.

”Etenemme hyvässä hengessä. Tämä teatteri on 54 ammattilaisen yhteisö ja työpaikka; kukaan ei voi tehdä tätä työtä yksin. Tiedämme, että olemme kaupungille tärkeitä, ja uskomme tulevaisuuteen. Teatteri ei ole menossa konkurssiin eikä sitä ole kukaan lakkauttamassa. Jokainen teatteri tarvitsee myös ympäröivää yhteisöään, sitä, jonka sisällä ja jolle taidetta tehdään.”

Joensuun kaupunginteatterille aletaan hakea uutta johtajaa toukokuun 2015 aikana.

Minna Tawast