Sirkku Peltolan menestyksekäs saaga Kotalan perheestä ja hevosista on yltänyt neljänteen osaansa, Hevosten keinuun. Kotaloiden alamäki kiihtyy: suomalaisperhe kerjää Romaniassa. Tapahtumapaikka on kylä lähellä Nokia Cityä, jonne mobiilijätti saapui ahmimaan halpaa työvoimaa, mutta poistui nopeasti Vietnamiin, missä ihmisen saa vielä halvemmalla.

Kuvassa Mia Selin ja Maria Aho. Kuva Kari Sunnari.

Hevosten keinu on sadunomainen kansankomedia, mutta ajatusta ja syvyyttä siitä ei puutu. Ensimmäinen näytös alkaa hitaanpuoleisesti, välillä itsetarkoituksellisen hauskoin repliikein mutta vailla suuren tarinan imua. Kun ihmiskauppiaat kohtaavat luottavaisen lapsen, jännite alkaa kasvaa.

Köyhät ja rikkaat, ahneus ja huolenpito, inhimillisyys ja vahvemman oikeus – teemat ovat painavat. Kaiken yllä leijuu Euroopan rappio ja barbarismin leviäminen kuin paha haju. Vaikka Kotalat pitävät toisistaan huolta, tuhon kitaan joutuvat hevoset ja ihmiset.

Hannu Lindholmin lavastus luo jälleen kerran komean näkymän. Se vie ajatukset Ukrainaan ja Syyriaan. Sorin sirkuksen henkeäsalpaavan taitavat akrobaattinumerot tuovat mukanaan kauneuden, kaipauksen ja lohdun.

TTT:n näyttelijät ovat esittäneet Kotaloita jo kymmenen vuotta, mutta nyt on perheeseen syntynyt Emmi Kaislakarin näyttelemä uusi äite, suorastaan Tiikeri. Tuire Saleniuksen ruumiinkieli – ne kainaloihin eksyvät kädet! – ja puheen rytmi saavat katsojan tekemään henkisiä aaltoliikkeitä silkasta onnesta. Aimo Räsäsen Kai kielioppeineen ja yrityksineen olla letkeä on edelleen hervottoman hauska.

Kotaloiden odysseia päättynee tähän, koska matkan päässä on kotitalo sekä se Ilja Repinin maalaus, joka oli avainasemassa tetralogian ensimmäisessä osassa.

Anneli Kanto

Tampereen Työväen Teatteri: Hevosten keinu. Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola. Lavastus Hannu Lindholm. Puvustus Marjaana Mutanen. Valot Eero Auvinen. Videot Ilari Kellokoski. Rooleissa Maria Aro, Tuire Salenius, Aimo Räsänen, Miia Selin, Emmi Kaislakari. Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Ilkka Koivula, Severi Saarinen. Akrobatian ohjaus Taina Kopra. Sirkustaiteilijat Charlotta Ingraeus, Ilona Jääski, Iitu Kivimäki, Liina Leppänen, Petra Lesonen, Elina Mäkelä, Kamilla Nisso, Veera Seppälä, Malla Tallgrén. Kantaesitys suurella näyttämöllä 22.1.2015.