Andreï Makinen romaani Vera on antanut odottaa teatteriversiotaan. Ranskaksi romaanin nimi onkin ”Nainen joka odotti”. Kymmenen vuotta ilmestymisensä jälkeen Vera vihdoin astuu näyttämölle. Maailman kantaesityksen teki Teatteri Aurore B, ohjaaja Tuula Väisänen ja näyttelijä Helka Periaho, jonka Helene-monologi voitti Pieksämäen Teatterimaratonin monologikisan 2013.

Kuvassa Kim Kreus ja Helka Periaho. Kuva Riikka Vuorenmaa.

Työryhmä kohtaa Makinen romaanin herkästi ja tarkasti kuunnellen ja aistien. Ja kyllä Vera antautuu heidän käsilleen.

Toteutuksessa on hienoa, että kaikki tekijät tyylittelevät yhteen: Riikka Vuorenmaan syksyisen luonnon kasvien yksityiskohtia poimivat kuvaprojisoinnit liplattavat Veran airojen mukana. Metsälintu Pahkisen koreografia jatkaa näyttelijöiden intohimoista fyysistä ilmaisua aukottomasti.

Eikä näyttämölle tuoda turhaa tavaraa. Rekvisiitan osalta ideana on minimalismi, kirjan henki ja sen luonnonmukaisuus. Kuolevan kylän vanhat naiset, Leningradin puolustajien lesket, ilmestyvät eteemme maatuskan sisältä puisina nukkeina.

Äänisuunnittelija Katri Puranen käyttää vihellyksiä ja pieniä paukahduksia, vähän sellaisia kuin puutaloista lähtee paukkupakkasilla.

Näyttelijät – Helka Periaho Verana ja Kim Kreus nuorena kansanperinteen tutkijana – pystyvät kuin pystyvätkin hienovaraisesti säilyttämään salaisuutensa, ennakoimattomuutensa ja arvaamattomuutensa, joita henkilöt itse eivät välttämättä edes tunnista. Me ihmiset emme aina näe motiivejamme.

Vera on esityksenä oivaltavien havaintojen ja minimalismin kaunistama, kiehtova ja koskettava tulkinta Makinen suositusta romaanista. Toivottavasti se lähtee kiertämään Suomea.

Eeva Kauppinen

Teatteri Aurore B: Vera. Andreï Makinen kirjan suomennos Annikki Suni. Dramatisointi ja ohjaus Tuula Väisänen. Äänisuunnittelu Katri Puranen. Valo- ja kuvasuunnittelu Riikka Vuorenmaa. Koreografia Metsälintu Pahkinen. Nuken rakennus Johanna Salo. Puvustus Miia Kettunen. Näyttelijät Helka Periaho ja Kim Kreus. Maailman kantaesitys Kemin kaupunginteatterin Sipi-näyttämöllä 19.11.2014.