Sanna Kekäläinen jatkaa privaatin manifestia

Private – Narsismi remix jatkaa siitä, mihin Sanna Kekäläinen edellisessä teoksessaan kulki – yhä pidemmälle yksityiseen kokemusmaailmaan. Toki mukana on myös sukupuolen ja identiteetin tinkimätön tarkastelu, joka on kulkenut yli 60 tanssiteosta luoneen koreografi-tanssijan työn punaisena lankana jo pitkään.

K&C Clubin konseptilla tavanomaista lyhyemmässä ajassa työstetty teos on uudelleenmiksaus Faunin iltapäivästä, joka valmistui alkujaan 1996 Mika Backlundille. Kymmenen vuotta myöhemmin Kekäläinen asettui itsekin Narkissoksen lailla peilikuvaansa rakastuvan fauniluomuksen nahkoihin. Nyt nähtäville asettuvat peräkkäin Kekäläisen ja ohjaaja, esitystaiteilija Janne Saarakkalan faunitulkinnat.

Kari Hukkilan alkuperäissooloon luomassa tekstissä kaikuu Stephane Mallarmén Faunin iltapäivä runon seksuaalisen halun teema. Menoa rytmittävät myös pätkät Claude Debussyn impressionistisesta sävellyksestä, jonka tahdeissa balettitanssija Vaslav Nijinsky kohahdutti yleisöä faunikoreografiallaan jo vuonna 1912.

Nykyfaunin iltapäivää siivittävät havainnot maailmasta, jota hallitsevat narsistinen itsekorostus ja toisaalta kaiken spektaakkelimaisuus. Yksilölähtöinen, intiimikin identiteetin ja seksuaalisuuden tarkastelu etenee Kekäläisen eläimellisen oloisesta liikehdinnästä, viattoman lapsenomaisista elkeistä ja makoiluista Saarakkalan amebamaiseen kulkuun, konttaamisiin, nytkyttävään olemiseen ja hurman hakemisen hetkiin.

Koko ajan ollaan iholla, lähellä kehollisuuden ydintä. Kekäläisen hahmoa koristaa vain sininen kaulus, Saarakkalaa punainen pipo. Kekäläisen lukuisista töistä tutussa alastomuudessa iho onkin kaiken aikaa esillä, paljaana erilaisille tulkinnoille.

Tuoreessa ”privaatin manifestissa” on hetkiä, jotka eivät niin vain aukene ulkopuolisen katseelle. Siltana yhteisiin, monenlaisiin kokemuksiin toimii teksti. Pelkistetysti esitetyt monologit avartavat kokonaisuutta kohti pohdintoja ihmisyydestä yleisemmin. Mieshahmon kurkistellessa avaamastaan ikkunasta illan pimeyteen ja valoihin perspektiivi alkaa laajeta yhä enemmän ulospäin itsestä.

Katsojaakin yhä tarvitaan – jakamaan kollektiivisessa hetkessä kokemuksia siitä, missä ja miten identiteetin, sukupuolen ja ihmisyyden syvin olemus voisi ilmetä ja miten tätä kaikkea olisi mahdollista käsitellä niin, että esiin nousee jotakin syvempää ehkä meistä kaikista. Olemisesta, jolle ei ole vain yhtä määritelmää.

Hannele Jyrkkä

K&C Kekäläinen Company/K&C Club: PRIVATE – Narsismi remix. Käsikirjoitus, koreografia, tila ja ohjaus Sanna Kekäläinen. Esiintyjät Sanna Kekäläinen ja Janne Saarakkala. Musiikki Claude Debussy. Teksti Kari Hukkila. Esitys Kiasma-teatterissa 2.12.2014

Sanna Kekäläisen ja Janne Saarakkalan faunisooloissa haetaan hallinnasta vapaata tilaa, johon spektaakkelin normisto ei yltäisi. Kuvat: Lilja Lehmuskallio.