Kuningatar itsessään

Kajaanilaisen Roudan ja koreografi Jenni Kivelän tanssiteos Yksinäinen kuningatar tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille kolmiloikkaa ja pituushyppyä sakarapäiden valtakunnassa, missä kruunut ovat pahvia ja valtakuntakin varsin vallaton käsite, jota ei niin vain voi hallita.

Jo teoksen nimen sanayhdistelmä Yksinäinen + kuningatar käynnistää niin lapsessa kuin vanhemmassakin ajatteluprosessin. Yksinäisyyden yhdistäminen saduista tuttuun kuningatar-kategoriaan ja timanttisiin ennakko-odotuksiin alkaa tuottaa uusia avauksia.

Teoksena Yksinäinen kuningatar on iloisesti avoin. Se ei tuota yksiselitteistä juonta, vaan irrallisia kohtauksia ja näkökulmia. Ne kehkeytyvät itse kunkin katsojan mielikuvituksessa, omakohtaisesti koetussa tärkeysjärjestyksessä polveilevaksi kertomukseksi. Tekijät eivät arastele aasinsiltoja eivätkä pelästy U-käännöksiä.

Teemojen käsittelytapa ei ole puristettu, vaan ideointiin on pumpattu ilmaa. Esityksessä on paljon puhetta, tarkkoja havaintoja ja arjen runollisuutta jennikivelämäiseen tyyliin.

Yksinäinen kuningatar edustaa kunnianhimoista ja pienemmänkin lapsen luovaa ajattelu- ja assosiaatiokykyä kunnioittavaa tanssia, sanailua, leikkiä ja teatteria.

Esiintyjät Anna Hirvonen ja Sonja Pakalén kysyvät ja toimillaan ehdottavat, millainen esityksen kuningatar voisi olla: hän naputtelee sormiaan hermostuneesti, syö irtokarkkipussin kerralla ja siivoan koko linnan tarmonpuuskassaan.

Nämä kuningattarentekijät tulevat yleisöä lähelle, sen tasolle.

Esityksestä löytyy viittauksia lasten prinsessaleikkeihin ja klassikkosatujen henkilöhierarkiaan. Tulokulma on tuulettava. Tällä kertaa kuningatar saa puhua myös negatiivista tunteistaan. Hän asettuu maahan, odottaa prinssiä ja ikävystyy kuoliaaksi. Arkinen ja kuninkaallinen kumartavat toisilleen. Mukaan mahtuu myös pieniä fanfaareja ja plöräys Disney-imelyyttä.

Kuningattaren roolia on teoksessa assosioitu leikin logiikalla, mutta niin, että filosofisempikin kerros sekä valtijattaruudesta että yksinäisyydestä kokemuksena ja ilmiönä pääsee nousemaan esiin.

Hienovaraisesti katsoja ohjataan perustavanlaatuisten kysymysten ääreen: Mitä on valta, mikä on valtakunta ja kuka saa määrätä toisia? Millainen on oikea kuningatar?

Liian iso kruunu voi pudota silmille.

Tekijöillä ja yleisöllä on hauskaa, kun ohjelmassa seuraa oikeiden, tulevien, fiktiivisten, wannabee- ja jo edesmenneiden kuningatarten nauruimitaatio. Saamme näytteen Yorkin herttuattaren Sarah Fergusonin, Walesin prinsessa Dianan, H.C. Andersenin Jääkuningattaren, Ruotsin kruununprinsessa Victorian sekä Englannin ja Irlannin kuningattaren Elisabet I:n naurusta.

Yksinäinen kuningatar on karnevalistinen kuningatarleikki, joka myös pyllistelee luokkayhteiskunnalle. Historiantutkija Laura Kolbe toteaa uudessa Yläluokka-kirjassaan (Kirjapaja 2014), ettei raha yksin riitä yläluokkaan. Tarvitaan myös henkistä laaja-alaisuutta, sisäistä itsevarmuutta ja kulttuurista sivistystä. Sitähän kaikki Yksinäisen kuningattaren katsojat ovat ihan ruohonjuuritasolla tankkaamassa.

Yksinäinen kuningatar soutelee samoilla vesillä kuin Raija Siekkisen syvällinen lastenkirja Herra kuningas (Otava 1986). Siekkisen tarinassa yksinäinen kuningas kokee kuninkuutta vasta kun saa alamaisekseen kissan, joka kutsuu itseään tiikeriksi. Olemmeko itsetunnoltamme kuninkaita ja kuningattaria vasta toistemme seurassa, kun tunnemme rakkautta ja vastarakkautta?

Yksinäiseen kuningattareen yhteyteen on Kajaanissa järjestetty koululaisille sanataidetyöpajoja, jotka ovat edeltäneet katsomiskokemusta. Niissä on pohdittu esimerkiksi yksinäisyyttä, missä se enemmän tuntuu, mahassa vai sydämessä. Aihe on polttava, sillä yksinäisyys oli yleisimpiä temoja tänä vuonna lasten Napero-Finlandia-sadunkirjoituskilpailussa.

Eeva Kauppinen

Routa: Yksinäinen kuningatar. Koreografia, konsepti ja tekstit Jenni Kivelä yhteistyössä esiintyjien kanssa. Esiintyjät Anni Hirvonen ja Sonja Pakalén. Äänisuunnittelu Kalle Pakalén. Valosuunnittelu Kai Salomaa. Pukusuunnittelu Maria Tolonen. Tuotanto: Jenni Kivelä ja Routa. Generaattori Kajaani 10.10.-16.10.2014.