Immersiivisyydestä, eli siitä, kuinka esitys ottaa katsojan sisäänsä roolipelien tavoin osaksi tapahtumaa, on tullut trendisana, jota käytetään usein yhteyksissä, joissa voisi vain puhua paikkasidonnaisesta tai ei-perinteiseen tilaan tuodusta esityksestä.

Koreografi-tanssija Valtteri Raekallion Edustaja-kokonaistaideteosta voi aidosti kutsua immersiiviseksi: se on paikkaansa sidottu siten, että kylmilleen jätetty valtava teollisuushalli vaikuttaa ratkaisevasti esityksen rakenteeseen, tunnelmaan, viestiin ja olomuotoon samalla kun se vaikuttaa fyysisesti ja psyykkisesti katsojaan. Katsojan osallisuutta vahvistaa matka esiintyjien perässä installaatio-tilasta toiseen, esityksen vangitseva musiikki sekä vimmaiset äänet. Niin toimii myös tanssijoiden suora, haastava katse.

Kaikki Edustajassa käskee: kuuntele nyt, meillä on asiaa.

Esitys alkaa puolen tunnin bussimatkalla, jonka aikana yleisö näkee video, jossa esiintyjät lukevat Santasen toistoon ja kielipeleihin perustuvaa runoutta. Tekniikan maailma -kokoelmassa julkaistut runot käsittelevät ihmisen monitahoista identiteettiä sekä hänen moninaisia edustajiaan, rooliutumista tekniikkaa ja brändejä pursuavassa ympäristössä. Runot huutavat myös rahasta, vallasta, väkivallasta, kuolemasta. Ne ovat älykkäitä, armottomia ja hauskoja.

Bussimatkan jälkeinen virallinen ja tylyhkö vastaanotto teollisuushallissa virittää yleisön yhteen, kuten arvaamattoman tuntuisessa tilanteessa usein käy.

Edustajan keskeinen elementti on Santanen ja Santasen ääni, hänen kansankiihottajamainen live-luentansa ja intensiivinen hahmonsa. Mutta Edustaja on muutakin. Se on tanssijoiden Auri Ahola, Mirva Mäkinen ja Valtteri Raekallio erilaisia valtapositioita ja välillä myös taistelutahtoa huokuva olemus, joka välillä sulaa läheisyyden kaipuuksi. Tanssi on selkeää, vaivatonta ja vahvaa liikettä, joka syttyy ja sammuu kuin liekki pimeässä.

Edustajan harkitusti ja jännitettä nostattavasti lavastetussa tilassa katsojat ovat kanssakävelijöitä ja sivustakatsojia, joiden on päätettävä suhteensa siihen, mitä heidän vieressään tapahtuu. Olemme vastuun ja vaatimusten täyttämässä elämänpalveluksessa. Katso mitä olet rakentanut, katso, miksi olet tullut ja tee jotain!

Kun Santanen on pitänyt ties kuinka monennen etukeinoisen saarnansa ja Raekallio heittäytynyt kuplamuoviin kietoutuneena päin seinää ja lattiaa, he lopettavat, kääntävät yleisölle selkänsä ja poistuvat. Game is over. Vai onko sittenkään?

Minna Tawast

Pohjoinen Liike ry, Raekallio corp.: Edustaja. Taiteellinen suunnittelu ja toteutus Valtteri Raekallio. Runot Eino Santanen. Esiintyjät Auri Ahola, Mirva Mäkinen, Eino Santanen ja Valtteri Raekallio. Lavastus Aino Koski. Valot Lauri Lundahl. Esitys tyhjässä teollisuushallissa 8.11.2014.