Poika Mancini on musiikkinäytelmä, joka kertoo hyvinkääläisen Tepon haaveesta tulla Suomen Lennoniksi Oulussa. Kauko Röyhkän 80-luvulle sijoittuva rokkikukkoromaani on kipeästi tosi. Moni suomalainen nuori haluaa menestyä, ja paras keino on julkkisammatti. Joistain tulee idoleita, mutta kuka muistaa epäonnistujia? Ainakin Röyhkä, joka kertoo tavanneensa Poika Mancinin kaltaisia.

Mikael Saari ja Lotta Vaattovaara. Kuva  Kati Leinonen.

Herkkä ja lahjakas nuorukainen sairastuu hybrikseen ja hukkuu unelmaansa.

Janne Kuustien ohjaus on rokkihenkinen, kotikutoinen, kekseliäs ja raikas. Tummahko kirja on dramatisoitu steppaillen, mutta tragedia ei menetä vaikuttavuuttaan. Myös nostalgia ja naivismi purevat. Mukana ovat kaikki Röyhkän värit.

Kaunista poikaa esittää Mikael Saari. Hän kasvaa roolissa ujosta etelän variksesta mustasilmäiseksi harhailijaksi. Laulajana hän on vangitseva, stara-ainesta. Roolikaaressa voisi tosin vielä mehustaa lopun tragiikkaa.

Hyvät, syvenevät roolit tekevät Lotta Vaattovaara tyttöystävänä ja Heta Keskinarkaus uskovaisena Miss Farkku-Suomen pikkusiskona.

Veera-Maija Murtolan rullaava transformers-lavastus toimii, samoin Juho Itkosen upeat valotilat. Kuustie on löytänyt vertaisensa ideasäkit.

Livebändi on sekä Välden entinen pumppu että Beatles. Röyhkä-biisien tulkinnat ovat namuja ja ihanasti vinoja. Etenkin kun asialla ovat Panua ja Väldeä esittävä Pete Miettunen, manageri Ana (Pentti Korhonen) sekä Mancinin mutsi ja faija (Kari J. Ristolainen ja Anneli Niskanen).

Loppubiisi Talo meren rannalla kiskoo alaspäin: ”Ei poika susta oo siihen ikinä.” Tiimi todistaa, että onpas.

Eeva Kauppinen

Oulun kaupunginteatteri: Poika Mancini. Pohjautuu Kauko Röyhkän romaaniin. Käsikirjoitus ja ohjaus Janne Kuustie Musiikin sävellys ja sanoitukset Kauko Röyhkä. Skenografia Veera-Maija Murtola. Koreografia Tanssiteatteri Jumbo – Oulun tanssin reuna. Valot Juho Itkonen. Äänet Jari Niemi. Rooleissa mm. Mikael Saari, Heta Keskinarkaus, Lotta Vaattovaara, Pete Miettunen, Pentti Korhonen, Suvi Aalto. Bändi Tommi Saha, Riku Syvänen, Antti Viitala, Ville Niska, Mikael Saari, Pete Miettunen, Saara-Leena Niemelä. Kantaesitys suurella näyttämöllä 13.9.2014.