Susanna Leinonen Companyn Touch of Gravity on tyylikäs kokonaisuus nykytanssia, oivaltavaa valo- ja äänisuunnittelua sekä korkeatasoista videotaidetta. Teos ei unohda lähtökohtaansa, painovoiman kosketusta, hetkeksikään millään osa-alueella. Lattiatasolla esityksen sielunmaisema on julman toteava ja armoton. Nerokkaalle laatikkoscreenille heijastuva Jouka Valkaman videoteos tuo toivoa ohuemman ilmakehän planeetalta. Videoiden helposti avautuva symboliikka tukee ja tulkitsee tanssikohtausten abstraktia rakennetta.

Koreografiassa Susanna Leinosen tunnistettavat käsien liikefragmentit yhdistyvät jalkatyön rajatumpaan toimintasäteeseen. Tanssijat ovat paljon reisien päällä ja jalkojen liike näyttää tarkoituksellisen pakahduttavasti olevan lukittu syvälle lantioon. Vaikutelmaa korostaa se, että hyppyjä ei koreografiassa juuri ole. Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Liisa Pietikäinen ja Elisa Tuovila tekevät hienoa työtä.

Käsiohjelmassa kiitetään ilma-akrobaatti Sanna Silvennoista. Videoteos sekä muutama näyttämöratkaisu vievät katsojan ajatukset nykysirkuksen tapaan hahmottaa tilaa ja liikettä. Tästä seuraa teoksen sisäistä logiikkaa väheksyvä tunne siitä, että rajoja olisi pitänyt rikkoa rohkeammin nimenomaan livetilanteissa. Haluamatta paljastaa liikaa esityksen käänteitä mainittakoon vanha sääntö: jos näyttämölle tuodaan kivääri, kyllä sillä pitää ampua…

Katsoja haikailkoon mitä lystää, mutta sellaisenaankin Touch of Gravity vaatisi muutaman palikan uudelleen sijoitusta ja painotusta. Teoksen alku on niin hieno Joonas Tikkasen valoineen, että kokonaisuus jää kaipaamaan nousevaa dramaturgista kaarta ja kohtausten keskinäisen tasarytmisyyden tuhoamista.

Nina Jääskeläinen

SUSANNA LEINONEN COMPANY: TOUCH OF GRAVITY. Koreografia Susanna Leinonen. Videot Jouka Valkama. Musiikki Kasperi Laine. Valot Joonas Tikkanen. Tanssi Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Liisa Pietikäinen ja Elisa Tuovila. Ensi-ilta Alminsalissa 21.8.2014