Kajaanin teatteri- ja tanssikentällä tehdään huikea satsaus lapsiin ja nuoriin: puoleen vuoteen sisältyy kahdeksan kantaesitystä.

Kajaanissa saa alkaneena näytäntökautena ensi-iltansa kahdeksan uutta kotimaista, lapsille ja nuorille suunnattua teatteri- tai tanssikantaesitystä, joista viisi on ammattilaistuotantoja. Tämä on alueellisesti ja asukaslukuun suhteutettuna valtakunnallisestikin ennennäkemätöntä. Esitysten tuottajina toimivat Generaattorin yhteisöt Vaara, Routa, G-voima ja Kajaanin Harrastajateatteri sekä Kajaanin kaupunginteatteri.

Kauden aloittaa 3.10. Vaara-kollektiivin tuottaman musiikkiteatteriesitys Väärinpäinmaa. Se on hulvaton kertomus maasta, jota hallitsevat lapset, nurinkuriset ja ylösalaiset. Aika kulkee illasta aamuun, eläimet puhuvat, aikuiset temmeltävät leikkikehissä ja mittasuhteet heittävät häränpyllyä. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueen päiväkoteja kiertävän esityksen käsikirjoituksesta vastaa työryhmä, ohjauksesta Eino Saari, musiikista Juho Hannikainen ja visualisoinnista Soile Savela. Väärinpäinmaassa esiintyvät Hannikainen, Hanna-Mari Hotta, Karoliina Kuvaja ja Mari Pitkänen.

Jenni Kivelän Yksinäinen kuningatar on tanssiteos nuorille ja aikuisille. Kuningattaruus on rooli, johon voi paeta tai sen avulla voi selvitä ikävistä asioista kuten yksinäisyys tai salainen haave, että itsessä on jotain erikoista. Esiintyjän valtakunta on näyttämö, josta hän hallitsee tapahtumia tai tapahtumatta jättämisiä. Voiko kukaan hallita elämää tai itseään?Esiintyjinä näemme tanssijat Sonja Pakalén ja Anni Hirvonen ja yleisökin saa välillä osallistua. Ensi-ilta on perjantaina 10.10. klo 18 Generaattorilla. Tuotannosta vastaavat Routa ja Jenni Kivelä SKR:n Kainuun rahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Kajaanin kaupunginteatteri ja Vaara-kollektiivi tuottavat alueen yläkouluja kiertävän kantaesityksen kiusaamisesta. Tänään koulun jälkeen on esitys lapsista, jotka vihaavat maanantaita, hiljaisista hyväksyjistä, aikuisista, joiden mielestä kiusaaminen kuuluu lapsuuteen ja jätkistä, jotka tulevat tänään. Se on kurkkuun juuttunutta naurua, slapstickiä, sirkusta ja punkkia pakattuna matkalaukkuun ja 45 minuuttiin. Janne Kinnusen ja Eino Saaren käsikirjoittaman esityksen ensi-ilta on Hauholan koululla 13.11. Esityksen ohjauksesta vastaa Saari ja musiikista Matias Nieminen. Kinnunen ja Nieminen myös esiintyvät teoksessa.

Roosa, työväen sankari! on koko perheelle suunnattu komedia työttömyydestä ja uuden työn näköaloista, lapsen näkökulmasta. Se on kertomus pienestä tytöstä joka sisuuntuu työttömien vanhempiensa uupumuksesta ja päättää etsiä heidän työnsä takaisin. Lannistumaton Roosa ei luovuta, vaikka vastassa on aikuisten turboahdettu, minuuttipuuron makuinen, lakipykälien ja säännösten veistämä maailma. Jonne Putkosen käsikirjoittaman ja Kimmo Penttilän ohjaaman kantaesityksen ensi-ilta on Generaattorilla 15.11. Esityksen tuottavat yhteistyössä Kajaanin Harrastajateatteri ja Vaara-kollektiivi.

Kulttuuriosuuskunta G-voima juhlistaa syksyä järjestämällä Kekri-viikolla Lasten juhlat –happeningin sekä toteuttamalla tämän vuoden Kekri-juhlan ohjelman erityisesti lapsiperheitä silmälläpitäen. Lasten juhlia vietetään Generaattorilla su 26.10. Juhlien teemana on kekri ja valon synnyttäminen. Juhlat rakentuvat draamaseikkailun ympärille ja siellä valmistetaan yhteisötaideteos. Varsinaista Kekri-juhlaa vietetään pyhäinpäivänä 1.11. Kajaanin Linnanraunioilla. Kumpaankin tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vuodenvaihteen jälkeen ensi-iltansa saa Purematta nielty. Se on ruoka-aiheinen, omaa ajattelua ja interaktiivista opetusta tukeva teatteriesitys ja työpaja nuorille koululaisille. Se mitä syömme, vaikuttaa meihin ja ympäristöömme, mutta miten? Miksi sillä on väliä? Voiko maailman pelastaa syömällä? Elsa Lankisen ja Mari Pitkäsen käsikirjoittama ja Lankisen ohjaama esitys saa ensi-iltansa helmikuun lopussa. Esityksen tuottaa työryhmä yhdessä Vaara-kollektiivin kanssa.

Lisäksi näytäntökauden aikana Kajaanissa nähdään osana valtakunnallista Nuori Näyttämö –hanketta kolme maamme eturivin näytelmäkirjailijoiden nuorten teatteriryhmille kirjoittamaa kantanäytelmää. Hauholan koulun ilmaisutaidon ryhmä työstää ilmaisutaidon opettaja Sirpa Perttusen kanssa Tove Appelgrenin Zoo -näytelmää. Kajaanin Harrastajateatterissa teatteri-ilmaisun ohjaaja Sami Sainio ohjaa Anna Krogeruksen Kaarnan. Kajaanin Lyseolla ilmaisutaidon opettajat Terhi Kontiola ja Mira Fordell työstävät Tuomas Timosen tekstin Keltainen pallo eli suomalainen yksinäisyys.

Kantaesitysten ohessa syksyä ryydittää Hanna Kirjavaisen kirjoittama ja ohjaama, alakouluikäisille suunnattu Auringonlaskun sankarit, jonka ensi-ilta oli maaliskuussa. Kajaanin kaupunginteatterin tuottama esitys jatkaa Sissilinnan ja alueteatterin ohjelmistossa lokakuussa.