Venäläinen taidemaailma sekosi Krimin miehitykseen. Kulttuuriministeriö kokosi pikavauhtia 81 nimen taiteilijalistan Vladimir Putinin puolustajiksi.

Mariinski-teatterin johtaja Valeri Gergijev, kokenut bisneskettu, on presidentin ihokas. Mutta mukana kampanjassa ovat suomalaisten murheeksi myös muiden muassa Buranovskin babushkat sukukielisen Udmurtia kylästä.

Nimensä listalta löysi myös Andrei Moguchi, monista rajuista, mielikuvituksellisista ja tajuntaa laajentavista ohjauksistaan meille tuttu, Baltic Circle -festivaalin verkoston ensimmäisiin jäseniin kuulunut taiteilija.

Helppo tuomita. Helppo boikotoida. Mutta katsokaa hänen ohjauksensa Liisa ihmemaassa, ja puhukaa vasta sen jälkeen.

Moguchi on taiteilija, ei poliitikko.

Länsimaissa on kerätty taiteilijoiden nimilistoja, joissa boikotoidaan pietarilaisia tai muualla Venäjällä järjestettäviä tapahtumia ja näyttelyitä. Kukahan hyötyy? Eivät ainakaan venäläiset toisinajattelijat, jotka yrittävät henkensä kaupalla puolustaa moniarvoisuutta, homovapautta, kaikkea toiseutta ja ihmisarvoja.

Kyllä sen myös monet ovat ymmärtäneet. Esimerkiksi yksi Euroopan tunnetuimmista uuden aallon teattereista, Rimini Protokoll, Helsingin Juhlaviikoilta ja Stagelta tuttu, järjestää keväällä 19. toukokuuta alkaen sekä kesäaikaan Pietarin kaduille huikaisevan Remont-esitysversionsa.

Remont on aiemmin jo saanut omat paikka- ja kulttuurisidonnaiset versionsa esimerkiksi Lissabonissa, Berliinissä ja Avignonissa.

Pietariin suunnitellut jättimäisen kuvataidenäyttelyiden kokonaisuuden, Manifestan, toteutumismuoto on tätä kirjoittaessani vielä avoinna. Manifestan pääkuraattori Kasper König jatkaa yhteistyötä, mutta esimerkiksi Manifestan puolalainen kuraattori on jo eronnut projektista.

Kirsikka Moring