Helsingin Kaupunginteatteri vie presidentti Kekkosen naisista kertovan näytelmänSylvi ja Anita kiertueelle Ruotsiin. Vierailu toteutetaan yhteistyössä valtiollisen kiertueteatterin Riksteaternin kanssa. Panu Rajalan kirjoittamaa ja Kari Rentolan ohjaamaa näytelmää esitetään huhtikuun aikana eri puolilla maata, enimmäkseen suomalaissiirtolaisten asuttamissa kaupungeissa, kuten Västerås, Uppsala, Gävle, Haaparanta ja Södertälje. Ensimmäinen esitys on Hallundassa 5. huhtikuuta.

Näytelmä on tosielämään pohjautuva fiktiivinen tarina kahden erilaisen naisen, Sylvi Kekkosen ja Anita Hallaman suhteesta Urho Kekkoseen (1900–1986) sekä naisten erityisestä suhteesta toisiinsa. Näytelmässä käsitellään presidentin lähipiiriä 1960-luvun alusta aina Sylvi Kekkosen kuolemaan saakka 1974.

Anita Hallama, diplomaatti Jaakko Hallaman vaimo, kutsuttiin vuonna 1963 Sylvi Kekkosen seuralaiseksi valtiovierailulle Jugoslaviaan. Siitä alkoi julkinen salaisuus, kuusitoista vuotta kestänyt rakkaussuhde presidentti Kekkosen ja rouva Hallaman välillä. Kummankin puolisot tiesivät suhteesta. Vuonna 1967 presidentti Kekkonen nimitti Jaakko Hallaman Suomen Moskovan-suurlähettilääksi, ja Anita Hallama toimi Kekkosen venäjän tulkkina tämän matkoilla Neuvostoliitossa.

Sylvin ja Anitan päärooleissa nähdään Ruotsin-kiertueella samat näyttelijät kuin Helsingin Kaupunginteatterissa. Haurasta, mutta samalla vahvaa Sylviä esittää Eeva-Liisa Haimelin ja Anita Hallaman roolissa loistaa Heidi Herala. Näytelmän muissa rooleissa nähdään Leo Honkonen.

Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuussa 2012. Yleisön rakastamaa näytelmää esitettiin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 80 kertaa.

Esitys on osa Rajaton näyttämö eli Scen utan gränser -hanketta, joka pyrkii edistämään yhteistyötä ja ammatillista kehitystä Suomen ja Ruotsin esittävän taiteen välillä.

Sylvi ja Anita -kiertue Ruotsissa 5.-28.4.2014
Esityskieli suomi, tekstitys ruotsiksi.