Akrobaatti Salla Hakanpää seurustelee soolossaan veden kanssa. Hänen köydellään on oma tahto.

Kuva Jouni Ihalainen.

Salla Hakanpää, 26, on tehnyt rakettimaisen nousun maamme nykysirkuksen eturiviin valmistuttuaan Turun Taideakatemian sirkuslinjalta vuonna 2010. Samana vuonna hän perusti kurssikaveriensa kanssa Zero Gravity Company -ryhmän. Vuonna 2011 ryhmän ensimmäinen teos Ydin sai ensi-iltansa. Sen ohjasi sirkustaiteilija Ville Walo, jonka kanssa Hakanpää alkoi keskustella oman sooloesityksen valmistamisesta. Siitä lähti liikkeelle matka kohti Pintaa.

Hakanpäätä kiinnostavat monet esittävien taiteiden osa-alueet, eikä sirkustaiteilijaksi ryhtyminen ollut hänelle itsestäänselvyys.

Taustani on voimistelussa, ja sirkusta harrastelin 18-vuotiaaksi saakka. Espoon esittävän taiteen koulusta Eskosta teimme tutustumismatkan Turun Taideakatemiaan, ja silloin aloin miettiä alaa ammattina. Päässäni pyöri myös muita vaihtoehtoja.”

Hakanpää pyrki Teatterikorkeakouluun ja Tampereen Nätylle, mutta päätyi opiskelemaan Turkuun. Hän viihtyy ammatissaan – ja Suomessa.

Jossain vaiheessa pohdin ulkomaisiin sirkuskorkeakouluihin hakeutumista. Näin ’vanhana’ teen kuitenkin mieluummin työtä kuin opiskelen. Sitä paitsi jos kaikki suomalaiset sirkuksentekijät singahtavat maailmalle, kuka kehittää alaa täällä? Esitys- ja residenssitoiminta ulkomailla toki kiinnostaa, mutta Suomi on kotoisa tukikohta.”

Vuoden 2012 alussa Hakanpää ja Ville Walo ryhtyivät koostamaan Hakanpään sooloa. Lähtökohtana teokselle oli nainen ja köysi.

Turun koulussa päälajini oli köysi, mutta halusin irtautua temppuilusta. Myös Ville rohkaisi minua kokeilemaan uutta.”

Hakanpää ja Walo etsivät tuoretta lähestymistapaa välineeseen monen mutkan kautta.

Kokeilimme köysitikkaita, väkipyöriä, ylipitkää köyttä. Talvella 2012 loukkasin ranteeni. Ryhdyin leikittelemään harjoituksissa tavoilla, joita muuten en olisi keksinyt.”

Mitä seurasi? Lue Nina Jääskeläisen artikkeli Teatteri&Tanssi-lehdestä 1/2014.

Prosessin myötä esityksen nimeksi tuli Pinta.

Etusivun kuva Jouni Ihalainen.