Circo Aereon ilma-akrobaatti, koreografi Sanna Silvennoisella alkaa olla takanaan useita sirkusesitysohjauksia. Cirko-festivaalilla ensi-iltansa sai Silvennoisen ohjaama taikuutta, köysiakrobatiaa ja elävää musiikkia yhdistävä Light blue & orange.

45-minuuttinen esitys koostuu jonglööri Sampo Kurpan koomisista silmänkääntötempuista, muusikko Markus Lahtisen kontrabasso- ja pianomusiikista sekä Sanna Silvennoisen köysiakrobatiasta. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa: Silvennoinen myös jongleeraa ja on lakoninen avustaja Kurpan taikatempuissa, flyygeliin ääreen asettuva Lahtinen taipuu tanssialustaksi ja Kurppa vetelee köysistä kun on Silvennoisen vuoro kohota korkeuksiin. Ryhmä toimii hienosti yhdessä, ja kaikkien läsnäolo ja esittämisen tyyli on viritetty ilahduttavasti samalle taajuudelle.

Light blue & orange on täynnä yllätyksellisiä ratkaisuja ja oivalluksia. Etenkin Sampo Kurpan fyysistä notkeutta, näppäriä käsiä ja pidättyväistä mimiikkaa voisi seurata loputtomiin. Kurpan käsittelyssä kolikot, pahvilieriöt ja marmorikuulat heräävät eloon ja aiheuttavat kommelluksia joita vastaan urhea sankari kamppailee parhaiden klovni- ja mykkäelokuvaperinteiden tapaan.

Sanna Silvennoinen tekee hyvää työtä köysiakrobaattinumeroissaan. Totuus kuitenkin on, että vertikaaliköysi on ominaislaadultaan yksipuolinen ja rajoittunut väline, jolle on vaikea keksiä uusia käsittelytapoja. Esityksen sisäisessä rytmiikassa Silvennoiselle jää epäkiitollinen osa toimia katsojalle hengähdystauon suovana suvantovaiheena.

Ehkä Sanna Silvennoinen vähitellen siirtyy yhä enemmän rampin toiselle puolen. Cirko-festivaalilla paljastui hänen uusin aluevaltauksensa, sirkusaiheiset lyhytelokuvat. Kaksi Silvennoisen tuoretta elokuvaa sai ensi-iltansa Light blue & orangen yhteydessä.

Flip on kuvakerronnaltaan kiehtova montaasi jossa trampoliinitaiteilija Rauli Kosonen hyppii, pyörii, lentää, loputtomiin ja väsymättä. Toimivan yksinkertaiseen kehyskertomukseen sijoitettu elokuva on ennen kaikkea kuvaaja-leikkaaja Jukka Mantereen taidonnäyte. Dramaturgisesti elokuva vähän junnaa paikoillaan. Tulennielijä Tomi Elon taiteesta kertova Polte jää elokuvana vaatimattomaksi.

Nina Jääskeläinen

Circo Aereo: Light blue & orange. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Suunnittelu työryhmä. Valo- ja tilasuunnittelu Juho Rahijärvi. Esiintyjät Sampo Kurppa, Markus Lahtinen ja Sanna Silvennoinen. Ensi-ilta Cirko-festivaalilla Helsingissä 8.5.2013.

Circo Aereo: lyhytelokuvat Flip ja Polte. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Kuvaus ja editointi Jukka Mantere. Esiintyjät Rauli Kosonen (Flip) ja Tomi Elo (Polte). Ensi-ilta Cirko-festivaalilla Helsingissä 8.5.2013.