Elina Knihtilä (s. 1971) on kutsuttu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professoriksi kaudelle 1.8.2013–31.7.2018.

Knihtilä on monipuolinen ja arvostettu näyttelijä, joka on esiintynyt lukuisissa rooleissa niin teatterissa, elokuvissa ja televisiossa kuin radiossakin. Hän on 1990-luvulta lähtien ollut Q-teatterin kantavia voimia niin taiteellisessa kuin hallinnollisessakin mielessä ja tehnyt merkittäviä teatterirooleja myös Suomen Kansallisteatterissa sekä Ryhmäteatterissa. Knihtilä on työskennellyt kansainvälisen Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin ohjausryhmässä ja taiteellisessa suunnitteluryhmässä.

Knihtilä on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla: parhaasta naissivuosasta elokuvasta Putoavia enkeleitä (2008) ja naispääosasta elokuvasta Hyvä poika (2012). Vuoden 2012 Thalia-gaalassa hänelle luovutettiin yleisön suosikkinäyttelijä -palkinto.

Teatteritaiteen maisteri Knihtilä opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1992‒1996.

Professori johtaa ja kehittää näyttelijäntyön kandidaatti- ja maisteritutkintoihin johtavaa koulutusohjelmaa, seuraa taiteenalansa kehitystä ja antaa siihen pohjautuvaa opetusta. Professori osallistuu yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen vuorovaikutukseen, ja hänen vastuulleen kuuluu Teatterikorkeakoulun ja Taideyliopiston hallintoon ja kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Näyttelijäntyön koulutusohjelmaan otetaan vuosittain noin 12 opiskelijaa.kulttuurivastuustaan huolehtivalla sivistysvaltiolla ole varaa.